Happy November, everyone! 🎃

Како што крајот на годината полека се приближува, Brainster заедницата работи понапорно од било кога, со цел да ги овозможи кариерните трансформации на студентите и да им обезбеди незаборавно искуство работејќи на реални проекти за реални клиенти кои влегуваат директно во нивното портфолио.

Spoiler alert: Опсесивната грижа кон нашите студенти резултираше со 31 вработување изминатиов месец. Ги споделуваме нивните приказни подолу за да ве инспирираме и се надеваме дека ќе предизвикаме насмевка на вашето лице.

Па така, новостите од месец октомври се однесуваат на: подобрувањето на искуството на нашите студенти, претставувањето на инструкторите, најчитаните блог објави на Brainster, проектите кои успешно ги завршија студентите и вработувањата со кои беа наградени.

 

 

 • 6 месеци од платформата за ко-иновации и вработување на Brainster

Нов месец, нови достигнувања! 🚀

Изминатиов месец, платформата за ко-иновации и вработување на Brainster заокружи 6 месеци од нејзиното постоење. Исто така, во месец октомври 31 од нашите студенти започнаа да ја градат својата кариера во домашни и интернационални компании, успешно завршија 5 реални проекти и склопивме 3 нови партнерства за вработување. Наскоро ќе дознаете повеќе.

Додека пак, месец септември е месецот кој резултираше со 18 нови вработувања и 3 успешни реални проекти кои нашите студенти ги изработија за време на предавањата на Академиите, a листата на партнери за вработување на Brainster се збогати со уште еден нов партнер – компанијата Pabau Clinic Software. Прочитај повеќе.

 

 

 • Компаниите имаат сѐ поголема потреба од Full-Stack HR професионалци

Можеби веќе сте запознаени дека Full-Stack како поим е тесно поврзан со програмирањето, но неговата употреба во светот на човечките ресурси е далеку поразлична. Денес пазарот станува сѐ поголем и поконкурентен, а со тоа се наметнува потребата на организациите од Full-Stack HR професионалци. Во овој текст, ќе дознаете како овој поим може да се аплицира и на менаџментот на човечките ресурси. Прочитај повеќе.

 

 

 • Започни ја својата маркетинг кариера!

Ако сакаш да започнеш кариера како дигитален маркетер биди сигурен дека нема подобар тајминг од сега. 🚀

Преку паметни концепти, storytelling, анализа на податоци, e-mail кампањи, платени search реклами, комуникација на социјалните медиуми и нормално, разбирање на однесувањето и потребите на клиентите, лесно ќе се издвоиш. Ако ги имаш овие вештини, прашањето е како да дојдеш до работа како дигитален маркетер и да започнеш кариера од соништата. Прочитај повеќе.

 

 

 • Придобивки од користењето на Next.js за креирање на моќни и брзи веб апликации

„Во последно време, на листата на технологии кои доживуваат вртоглав раст и популарност се најде NextJS, а сѐ поголем е и бројот на девелопери кои го вклучуваат во стекот на технологии врз кои ги градат своите проекти.“ 

Огнен Бендевски е инструктор на Академијата за Front-End програмирање, кој ни го сподели своето размислување на тема продобивки од користење на Next.js за креирање на моќни и брзи веб апликации. Прочитај повеќе.

 

 

 • Сите успешни бизниси зависат од квалитетот на нивните вработени

Менаџментот на човечки ресурси е една од најважните работи во целиот свет бидејќи од ефикасното и ефективното управување со вработените се одредува квалитетот на секоја организација. Вработените се еден од примарните ресурси од кои зависат бизнисите. Компаниите кои го разбираат ова и се свесни дека луѓето се најскапоцениот ресурс, имаат HR сектор кој се грижи за задоволството и среќата на вработените на работното место. Дознај ги 5-те причини зошто да почнеш да учиш Full-Stack HR сега! Прочитај повеќе.

 

 

 • Сите успешни бизниси зависат од квалитетот на нивните продукти и проекти

Побарувачката за Project & Product менаџери бележи вртоглав раст од причина што многу компании го пренасочуваат своето внимание од типични рутински активности кон реални проекти. Според Glassdoor листата за 2021, Project & Product Management е 3-та најдобра професија и годишната плата на интернационално ниво изнесува $88.000. Дознај ги 5-те причини зошто да почнеш да учиш Project & Product Management сега! Прочитај повеќе.

 

 

 • Студентите софтвер тестери го тестираа продуктот „Periodic Table of Elements“

Студентите од Академијата за Software Testing имаа можност по само 2 месеци од почетокот на нивните предавања, да учествуваат на еден пријателски хакатон и да го имаат своето прво искуство со работа на реален проект. 

Проектот на којшто работеа е „Periodic Table of Elements“, односно интерактивна веб-базирана табела со информации за елементите од периодниот систем, за која студентите требаше да изготват целосни bug репорти. Прочитај повеќе.

 

 

 • Завршни проекти на Академијата за Data Science

Теоријата е супер, но вистинското учење се случува преку работа на реални проекти. Издвојуваме неколку проекти со кои се гордееме на нашите студенти: Со цел да ја комплетираат програмата, студентите од Академијата за Data Science имаа задача да го изработат нивниот завршен проект. Дознајте повеќе за нивните проекти во продолжение:

 

 

 • Го започнавме серијалот „Најпопуларните блог објави на Brainster“

Ја составивме нашата листа на најпопуларните блог објави за изминатиов период, за кои бројките покажаа дека се најчитани, најинформативни, забавни, но и од големо значење за сегашните и идните студенти на Brainster.

 

 

 • Продолжува серијалот „Запознајте ги инструкторите“

Ги претставивме инструкторите кои предаваат на Академиите на Brainster, како и нивните омилени книги, хобија, а исто така и го раскажавме нивното професионално искуство. Прочитајте повеќе и запознајте ги нашите инструктори!

 1. Академија за дигитален маркетинг: Марко Ивановски, Трајко Џиков
 2. Академија за графички дизајн: Дијана Димитриевска
 3. Академија за Data Science: Марјан Пушев
 4. Академија за Front-End програмирање: Кристијан Бобевски, Ристе Самарџиев
 5. Академија за Full-Stack програмирање: Ивица Пешовски, Анастасија Давиткова
 6. Академија за Software Testing: Димитри Желков
 7. Full-Stack HR Академија: Александра Агрир
 8. Академија за Project & Product Management: Александар Бахтовски, Анастасија Насковска

 

 

 • Нови успешни приказни

Ги раскажавме приказните на: Борјанка, Симона, Ана, Симона, кои по завршувањето на нашите програми ги исполнија своите кариерни цели. Честитки за сите и продолжете да редите успеси!

 

 

 • Го прогласивме Dream Team-от за претходниот месец

Dream Team е тим на студенти кои покажале особен успех на Академиите во Brainster. Тоа се студенти коишто го освоиле месецот! За да се биде дел од Dream Team-от, еден Brainster студент треба целосно да се посвети, да биде активен на предавањата и уредно да ги завршува зададените задачи од страна на менторите.

До следниот месец!

Тимот на Brainster ❤️