UX дизајнот е брзорастечко поле кое комбинира елементи на психологија, дизајн и технологија со цел да создаде производи и искуства насочени кон корисниците. Постојат различни професионалци со различни професионални позадини кои можеби се соодветни кариерни профили кои можат да направат транзиција во областа на UX/UI дизајн.

Во оваа блог објава, издвоивме некои од видовите на професионалци кои според карактеристиките, се најсоодветни да направат чекор кон кариера во оваа барана и доброплатена професија.

 

Во продолжение, 8 професии најсоодветни за кариерна промена во полето на UX/UI дизајн

 

1. Антрополози и социолози

Антрополозите и социолозите го проучуваат човековото однесување, културата и општеството, што ги прави добро прилагодени да ги разберат потребите, желбите и мотивите на корисниците. Тие можат да го искористат своето знаење за човечкото однесување за да го информираат процесот на дизајнирање, осигурувајќи дека производите и искуствата се приспособени да ги задоволат потребите на вистинските луѓе. Тие исто така можат да ги користат своите вештини за истражување за да спроведат корисничко истражување, што е суштински чекор во процесот на UX дизајнирање.

 

2. Архитекти

Архитектите се одговорни за дизајнирање на просторите во кои живееме и работиме, и тие мора да ги земат предвид потребите и преференциите на луѓето кои ќе ги користат тие простори. Овој фокус на дизајнот фокусиран на корисникот ги прави архитектите добро прилагодени за транзиција во UX дизајн. Тие можат да ги користат своите вештини за планирање и дизајн на просторот за да создадат интерфејси и дигитални производи кои се прифатливи за корисниците. Тие исто така можат да го искористат своето разбирање за ергономијата за да создадат производи што се удобни и лесни за употреба.

 

3. Инженери

Инженерите по природа решаваат проблеми и се добро прилагодени на итеративниот процес на дизајнирање на UX и UI. Тие можат да ги користат своите технички вештини за да ги разберат ограничувањата и можностите на технологијата и да го применат тоа разбирање за да создадат ефективни и ефикасни кориснички искуства. Инженерите исто така можат да ги користат своите аналитички вештини за да спроведат тестирање на корисниците и да донесуваат одлуки за дизајн базирани на податоци.

 

4. Психолози

Психолозите го проучуваат умот и однесувањето, што е од суштинско значење за разбирање на потребите на корисниците и создавање ефективни кориснички искуства. Тие исто така можат да го искористат своето знаење за когнитивната психологија за да создадат производи кои се лесни за употреба и разбирање.

 

5. Професионалци за продажба

Продажните професионалци се експерти за разбирање на потребите на клиентите и лесно ги убедуваат да купуваат производи или услуги. Ова разбирање на потребите на клиентите може да се примени при дизајнот на дигитални производи, осигурувајќи дека тие ги задоволуваат потребите на корисниците и дека истите се лесни за употреба. Тие исто така можат да ги користат своите преговарачки вештини за да работат со засегнатите страни за да се осигураат дека дизајнот ги задоволува потребите и на корисниците и на бизнисот.

 

6. Писатели

Писателите се способни да создаваат јасни и привлечни пораки, што е од суштинско значење при креирањето на интерфејси и дигитални производи што се прифатливи за корисниците. Тие можат да ги искористат своите вештини за раскажување приказни и комуникација за да создадат искуства насочени кон корисникот кои се лесни за разбирање и употреба. Тие исто така можат да ги користат своите уреднички вештини за да се осигураат дека јазикот што се користи во производот е јасен и лесен за разбирање.

 

7. Customer service професионалци

Customer service професионалците се одговорни за решавање на поплаките и грижите на клиентите. Тие добро ги разбираат потребите на клиентите и можат да го искористат тоа разбирање за да создадат дигитални производи насочени кон корисниците. Тие исто така можат да користат повратни информации од клиентите за да го подобрат дизајнот. Дополнително, можат да ги користат своите комуникациски вештини за да работат со клиентите за да ги разберат нивните потреби и да се осигураат дека производот ги задоволува тие потреби.

 

8. Правници

Правниците, може да бидат добро прилагодени за кариера во UX дизајн. Тие се обучени да анализираат сложени информации и да комуницираат јасно и ефективно. Овие вештини може да се применат на UX дизајнот, бидејќи дизајнерите мора да бидат способни да ги разберат потребите на корисниците и да дизајнираат производи и услуги кои ги задоволуваат тие потреби. Правниците исто така, можат да им помогнат на компаниите да се справат со правните прашања поврзани со дизајнот и употребата на нивните производи и услуги.

 

Заклучок

Јасно е дека постојат различни професионалци од различни професионални позадини кои се соодветни кариерни профили кои можат да направат транзиција во областа на UX/UI дизајн. Од антрополозите и социолозите, па сè до инженерите и професионалците за продажба – постојат различни професионалци кои можат да ги користат своите вештини и знаења за да создадат дигитални производи и искуства фокусирани на корисниците. Иако може да бара дополнително образование и обука, транзицијата во кариера во UX дизајн може да биде исполнувачка и наградувачка за професионалци од широк спектар на средини.

 

Доколку сакаш да си дел од UX/UI дизајн заедницата и заедно со нас да градиш нови успешни приказни во 2023 година, дознај повеќе за Академијата тука.

На Академијата за UX/UI дизајн учиме преку работа на реални проекти за реални клиенти, под менторство на докажани и искусни инструктори.

Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.