Овој текст е дел од серијата бесплатни лекции од Brainster во категоријата UX/UI Design. Регистрирај се за уште 60 бесплатни лекции за Маркетинг, UX/UI Design, Project Management, Growth Hacking, Дигитална Трансформација и Кариера.

 

Формите се дел од најважните типови на интеракција со твојата публика. Важен момент е дизајнерот да обрне големо внимание и да ги направи формите што повеќе употребливи.

Внимателен дизајн на формата има големо влијание врз тоа дали корисникот ќе ја пополни и како ќе го направи тоа. За да направиш одлична форма, потребно е да ги имаш во предвид 3-те клучни принципи: помалку размислување, спречување на грешките and make it human!

1.Помалку размислување:

Читливи ознаки (labels)

Избегнувај сѐ да е напишано со големи букви;

Позиционирај го текстот веднаш до input полињата.

Копчиња

Направи рaзлика помеѓу копчињата;

Главното копче треба да биде од десна страна;

Поинаков стил за примарно и секундарно копче.

Една колона

Подобра читливост;

Ако имаш повеќе копчиња (checkboxes & radios), нека бидат хоризонтални.

Progress bar

 “До каде сум”? Твојата публика секогаш прашува;

Направи го процесот јаснен и видлив.

2. Спречи ги грешките

Валидација на податоците

Детален фидбек & проверка за секое поле.

Минимален помошен текст

Веднаш после input

3. Make It Human

Лимитирај го пишувањето

Не барај од твојата публика да пишува повеќе отколку што треба

Јасно Call-To-Action копче

Потсети ги твоите корисници зошто се тука.

Optional vs Required?

Постигни ист ефект на незабележлив начин;

Oзначи ги само копчиња со можност за избор.

Што сакаш да научиш следно? Одбери ја темата која сакаш да ја истражиш, и со брза регистрација стигни до 60 бесплатни лекции кои ќе ти пристигнат на е-mail.

Платформата Brainster лекции произлезе од неколкумесечната едукација преку работа на реални проекти на нашите студенти. Учесниците од Академијата за програмирање и учесниците од Академијата за маркетинг ја креираа оваа алатка преку која секој може да стекне вештини за Маркетинг, UX/UI Design, Project Management, Growth Hacking, Дигитална Трансформација и Кариера.

dizajn na registraciska forma

Related Stories For You

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.