Александар Нофитоски е инструктор на нашата Академија за графички дизајн, како и Академијата за UX/UI дизајн, и ги предава модулите „Дизајн на визуелен идентитет“ и „UI дизајн“.

Тој ни раскажа дека, го одбрал дизајнот како професија бидејќи сака визуелно решавање на одредени проблеми, сето тоа да изгледа добро, а воедно да биде и функционално.

 

Во продолжение, Александар ни откри што се учи на модулите кој тој ги предава, како и совети за успешно совладување на истите

 

1. Здраво Александар, ние на Академијата за графички дизајн и Академијата за UX/UI дизајн те познаваме, но што би споделил за идните студенти?

Здраво на сите! Јас сум Александар и работам како Digital & Web Designer во компанијата Vita Media Group. Имам повеќе од 8 години работно искуство како дизајнер. Најпрво, започнав да работам во сферата на графичкиот дизајн, а подоцна се запознав и со UI дизајнот, кој исто така го имплементирам и усовршувам во мoeто секојдневно работење како дизајнер.

 

2. Што ќе имаат можност да научат студентите на модулот кој ги предаваш?

Со мене студентите ќе се запознаат на модулитеДизајн на визуелен идентитет“ и „UI дизајн“. Тие ќе научат како да дизајнираат визуелен идентитет и кориснички интерфејс за клиенти. Почнувајќи од креирање дизајн систем, систем на типографија, систем на дизајн на бои и нивно користење, дизајн на лого, респонзивен веб-дизајн, дизајн за социјални медиуми, па сѐ до креирање брендбук и дизајн правила за користење на брендот.

 

3. Ти си главниот виновник за искуството и успехот на студентите на Академијата, па кој е твојот совет до сите сегашни и идни студенти за полесно совладување на материјалот?

На сите сегашни и идни студенти би им посочил дека нивното учење никогаш нема да престане. Прашувајте: нема добро или лошо прашање, сите прашања се добредојдени. Исто така, решавајте ги проблемите на едноставен и функционален начин. Како и никогаш не останувајте само на едно решение, истражувајте за да на крајот бидете сигурни дека вашиот предлог дизајн функционира.

 

4. И за крај, неколку Tips & Tricks до студентите?

  1. It’s through mistakes that you actually grow. You have to get bad in order to get good.
  2. Design is not just what it looks and feels like. Design is how it works.
  3. The details are not just the details. They make the design.
  4. Design is everywhere. Everything from the dress you’re wearing to the smartphone you’re holding, is design.

 

Уписите за следната група на Академијата за графички дизајн и Академијата за UX/UI дизајн се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

На Академијата за графички дизајн и Академијата за UX/UI дизајн учиме преку работа на реални проекти за реални клиенти под менторство на докажани и искусни инструктори.

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!