Татјана Поп Јанева е менаџер на секторот за човечки ресурси во Brainster, а воедно и HR професионалец со долгогодишно искуство како консултант во оваа област. За себе ни раскажа дека ужива во работата со луѓе и можноста да му помогне на секој вработен да го оствари својот потенцијал.

Прочитајте ја нејзината колумна којашто беше објавена на порталот 24HR, на тема „Вредноста на меките вештини во ерата на вештачката интелигенција“.

 

Во текот на последните неколку години, темпото на иновации во вештачката интелигенција (AI) се забрза. Ова поле на компјутерските науки е посветено на создавање машини способни за извршување задачи за кои порано се бараше човечка интелигенција.

Иако не секогаш го знаеме целосното влијание на ваквиот технолошки напредок, со вештачката интелигенција станува сè појасно дека тоа ќе ја наруши скоро секоја индустрија на еден или друг начин. Многу луѓе стравуваат од иднина во која роботите ги елиминираат вработените од работната сила, но технологијата на вештачката интелигенција сè уште не е дотолку софистицирана.

Истражувањата покажуваат дека повеќе од 4 од 10 компании веруваат дека автоматизацијата ќе има големо влијание врз работните места, а 61% од компаниите сега активно ги редизајнираат работните места околу вештачката интелигенција и роботиката.

 

Промената е неизбежна

Додека организациите продолжуваат да се прилагодуваат, успешните лидери знаат дека развојот на меките вештини на вработените е од суштинско значење и вештачката интелигенција ќе понуди нови можности за компаниите да создадат вредност, да креираат нови работни места и да го менуваат нагласокот на видовите вештини што ќе им требаат на работодавците.

За работодавците, препознавањето на стручноста во тековните вештини и полиња не е единствениот клуч за предвидување на успехот на талентот. Со оглед на тоа што вештачката интелигенција продолжува да ги унапредува и редефинира видовите на човечки вештини кои им се потребни на компаниите, на луѓето ќе остане брзо да се прилагодат и да учат.

„Меките вештини“ се однесуваат на меѓучовечките карактеристики што му овозможуваат на едно лице ефективно да комуницира со другите. Меките вештини се пренесуваат, тоа се вештини што можат да се вежбаат без оглед на работата на која работи индивидуата.

Меките вештини на кои треба да се фокусираат организациите се критичко размислување, креативност, лидерство, емоционална интелигенција, активно слушање, емпатија, невербална комуникација, флексибилност и работна етика.

За многу професионалци, разбирањето на важноста на тие меки вештини може да биде клучот за идниот успех во кариерата.

Ако има многу нарушувања во работењето, вработувањето и индустријата, имањето на меки вештини што можат лесно да се носат со вас до кое било ново работно опкружување, на крајот ќе им обезбеди на вработените најголема вредност додека навигираат во бурите што доаѓаат.

 

Доколку сакаш да си дел од HR заедницата и да бидеш промената што сакаш да ја видиш во светот, тогаш нема подобро време од сега!

Уписите за следната група на Академијата за Човечки Ресурси се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!