Запознај ja Душица Богданоска Костадинова – Dream Team студент на Академијата за UX/UI дизајн за месец март 2023.

 

Име и презиме: Душица Богданоска Костадинова

По професија: Магистер по право од областа на финансии и финансово право.

Академија: Академија за UX/UI дизајн

Зошто баш оваа област: UX/UI дизајнот ги поврзува двете работи кои најмногу ги сакам: технологијата и желбата да помагам на луѓето. UX/UI дизајнот дозволува да се искаже креативноста и емпатијата, секојдневно да се учат нови работи и вештини користејќи ја технологијата како нераскинлив сегмент од нашето функционирање, а најголемата награда е позитивното искуство кое крајните корисници го добиваат од користењето на продуктот кој се создава.

Што те мотивира постојано да учиш: Љубопитноста и сатисфакцијата кога ќе научам нешто ново. И секако, семејството и желбата да бидам позитивен пример за мојата ќерка.

Најинтересната работа што ја имаш научено на Академијата: Не би можела да издвојам само една – сè што досега изучивме на Академијата ми е интересно и корисно и сфаќам дека секојдневно наоѓам „грешки“ при користење на апликации или интернет страници. Би издвоила еден цитат на Don Norman, од книгата “The design of everyday things“ – “When people have trouble with something, it isn’t their fault—it’s the fault of the design.“

Омилен модул и зошто: Секој модул е интересен на свој начин и потребен за целосно совладување на UX/UI дизајнот. Од модулите кои досега ги поминавме ми се допаѓаше модулот Analysis бидејќи ги научивме основите на UX дизајнот, но и модулот Tools на кој се запознавме со најмоќната алатка на UI дизајнот – Figma. Во моментов го изучуваме модулот Design и се среќаваме со првиот реален клиент што е одлично искуство за сите нас.

Кој инструктор ти остави најголем впечаток: Секој инструктор на Академијата успева да ни го пренесе знаењето на иновативен, интересен и забавен начин и во секое време е достапен за соработка, така што не би можела да издвојам само еден.

За 5 години сакам да бидам: Успешен UX/UI дизајнер со богато портфолио, во опуштена работна атмосфера, опкружена со тим од позитивни и креативни луѓе.

Хоби: Креирање на персонализирани позадини за рачно изработени детски дрвени кујнички – Woodenland.mk. 

Омилена книга: Не би издвоила една, но ми се допаѓаат книгите на Софи Кинсела и Линдзи Келк.

Омилен цитат:Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself“ – George Bernard Shaw.

 

Уписите за следната група на Академијата за UX/UI дизајн се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!