Даринка Буровска е инструктор на нашата Академија за Project & Product менаџмент, која ги предава модулите „Развој базиран на хипотези“ и „Лансирање и мерење на продуктот“.

Таа ни раскажа дека особено ѝ е драго и ја исполнува кога студентите се активни на live сесиите и ја „бомбардираат“ со прашања и идеи. На тој начин можела да ја почувствува нивната желба и пасија за ново знаење.

 

Во продолжение, Даринка ни откри што се учи на модулите кои таа ги предава, како и совети за успешно совладување на истите 

 

1. Здраво Даринка, ние на Академијата за Project & Product менаџмент те познаваме, но што би споделила за идните студенти? Која e Даринка?

Даринка е Product Manager во hyper-growth startup во Берлин. Во нејзините 5 години искуство во Product Management, таа има работено на B2B и B2B2C продукти, од лансирање на нов продукт, до менаџирање на продукт со повеќе од 1 милион корисници. 

Во последните 2 години, нејзиниот фокус е Итеративен процес на градење на продукт, влучувајќи фокусиран Product Discovery и User Research, поставување на хипотези врз база на постоечки податоци за корисниците (Data Analysis), мерење и итерации врз база на KPIs и други итеративни методологии. 

Покрај сите методологии, од посебен интерес е делот на User Research или разговарање со корисниците, со цел да се истражи проблемот и да се најде најдобро решение. 

Исто така, Даринка е дипломиран инженер на ФИНКИ и има завршено магистерски студии во Англија, во областа на претпримништво и менаџмент на иновации. Даринка заврши нано-специјализација за Data Product manager на Udacity и има сертификат за Design Thinking од програмата на МИТ. 

 

2. Што ќе имаат можност да научат студентите на модулите кои ги предаваш?

На Академија за Project & Product менаџмент предавам 2 модули. Во модулот „Развој базиран на хипотези” студентите ќе се запознаат со процесот на итеративен развој на продукт и неговата практична примена во развивање на продуктот, со цел да се максимизира вредноста која ја добива корисникот, а притоа да се инвестираат соодветни ресурси на функционалностите со најголема вредност.

Исто така, ќе научиме како да поставуваме хипотези за тестирање на продукт, алатки за А/Б тестирање и дефинирање на стратегија за собирање на податоци за валидација на функционалностите. На крај, ќе се запознаеме со алатките за истражување: Корисничко интервју (User interview), Експлоративна работилница (Exploration “Workshop”), 5-Зошто (The 5 “WHYs”) и слични алатки.

Во модулот „Лансирање и мерење на продуктот” ќе научиме за поставување и пресметување на клучните индикатори за успех (KPI). Исто така, ќе научиме повеќе за конверзија на корисници во нивната корисничка турнеја или таканаречена инка (funnel), и како да ги сегментираме корисничките податоци и да анализираме како типовите на однесувања и карактеристики на корисникот може да се користат во анализа на корисничките сегменти.

 

3. Ти си главниот виновник за искуството и успехот на студентите на Академијата, па кој е твојот совет до сите сегашни и идни студенти за полесно совладување на материјалот?

Секој нов почеток е тежок, но најдоброто следува на крај. Така што, не се откажувајте кога нешто не ви е јасно и мислите дека никогаш нема да го научите, бидејќи точно во тој момент, вие сте на вистинскиот пат. 

 

4. И за крај, неколку Tips & Tricks до студентите?

  1. Don’t give up when it’s hard. The best things start from the hard times.
  2. Stay consistent. Consistency is key.
  3. Stay disciplined. Discipline will take you far.
  4. Fail fast, learn fast. Every failure is one step closer to success.

 

Уписите за следната група на Академијата за Project & Product Management се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!

 

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.