Дигиталниот маркетинг е брзорастечка индустрија која нуди бројни можности за кариера на поединци со соодветни вештини и начин на размислување. Подемот на интернетот и ширењето на дигиталните канали создадоа побарувачка за професионалци кои можат да им помогнат на бизнисите да ги промовираат своите производи и услуги онлајн. 

Како дигитален маркетер имаш можност да работиш од дома и да бидеш поврзан со луѓето од целиот свет. Можеш да работиш и дополнително како фриленсер, а со тоа ќе имаш флексибилни работни часови и баланс помеѓу социјален и професионален живот.

Во овој блог пост, ќе истражиме некои од најпопуларните можности за кариера во дигиталниот маркетинг и вештините потребни за успех во оваа индустрија.

 

Во продолжение, ги издвоивме 7-те најпопуларни Digital Marketing професии

 

  • Digital Marketing Manager

Како менаџер за дигитален маркетинг, ќе бидеш одговорен за развој и имплементација на стратегии за дигитален маркетинг за постигнување на деловните цели. Оваа улога вклучува водење на тим од професионалци за дигитален маркетинг, вклучувајќи менаџери за социјални медиуми, специјалисти за оптимизација и специјалисти за PPC, меѓу другите. Менаџерите за дигитален маркетинг обично имаат искуство во повеќе канали за дигитален маркетинг, длабоко разбирање на аналитиката и одлични комуникациски вештини.

Проценета годишна плата според Glassdor: $79,566

 

  • Social Media Manager

Менаџерите на социјалните медиуми се одговорни за управување со каналите за социјални медиуми на компанијата, вклучувајќи ги Facebook, Twitter, LinkedIn и Instagram. Оваа улога вклучува креирање и извршување кампањи за социјални медиуми, следење на трендовите на социјалните медиуми и анализа на метриката на социјалните медиуми за да се подобрат перформансите. Менаџерите на социјалните медиуми треба да имаат силни комуникациски вештини, длабоко разбирање на платформите на социјалните медиуми и способност да создаваат привлечна содржина.

Проценета годишна плата според Glassdor: $51,758

 

  • SEO Specialist

Како специјалист за оптимизација, ќе бидеш одговорен за оптимизирање на веб-страницата на компанијата и онлајн содржината за да го подобриш рангирањето на пребарувачите. Оваа улога вклучува спроведување на истражување за клучни зборови, анализа на сообраќајот на веб-страницата и следење на перформансите на веб-страницата за да се идентификуваат можностите за подобрување. Специјалистите за оптимизација треба да имаат силно разбирање за алгоритмите на пребарувачите, одлични аналитички вештини и способност да пишуваат висококвалитетна содржина која е оптимизирана за пребарувачите.

Проценета годишна плата според Glassdor: $58,075

 

  • PPC Specialist 

PPC специјалистите се одговорни за управување со платените рекламни кампањи на компанијата на платформи како што се Google Ads, Facebook Ads и LinkedIn Ads. Оваа улога вклучува создавање реклами, избирање клучни зборови, управување со буџети и анализа на метрики за оптимизирање на перформансите. Специјалистите за PPC треба да имаат силни аналитички вештини, одлични комуникациски вештини и длабоко разбирање на платформите и алатките за рекламирање.

Проценета годишна плата според Glassdor: $54,133

 

  • Content Marketer

Како content marketer, ќе бидеш одговорен за создавање и дистрибуција на вредна содржина за да ја привлечеш и задржиш целната публика. Оваа улога вклучува создавање блог постови, статии, видеа, подкасти и други форми на содржина за да се поттикне сообраќајот и да се привлечат потенцијални клиенти. Content маркетерите треба да имаат одлични вештини за пишување, длабоко разбирање на стратегиите за маркетинг на содржина и способност да анализираат метрики за да ги подобрат перформансите.

Проценета годишна плата според Glassdor: $57,875  • E-mail Marketing Specialist

Специјалистите за е-mail маркетинг се одговорни за креирање и извршување на кампањи за е-mail со цел да ги негуваат потенцијалните клиенти и веќе-постоечките клиенти. Оваа улога вклучува создавање шаблони за е-mail, сегментирање на списоци, пишување привлечни содржини на е-mail и анализа на метриките за да се оптимизираат перформансите. Специјалистите за е-mail маркетинг треба да имаат одлични комуникациски вештини, длабоко разбирање на најдобрите практики за е-mail маркетинг и способност да ги анализираат метриките за да ги подобрат перформансите.

Проценета годишна плата според Glassdor: $62,880

 

  • Digital Marketing Analyst

Аналитичарите за дигитален маркетинг се одговорни за анализа на податоци од различни канали за дигитален маркетинг за да ги идентификуваат трендовите, обрасците и можностите. Оваа улога вклучува креирање извештаи, обезбедување на информации и давање препораки за подобрување на перформансите на дигиталниот маркетинг. Аналитичарите за дигитален маркетинг треба да имаат одлични аналитички вештини, длабоко разбирање на каналите за дигитален маркетинг и способност ефективно да ги комуницираат сознанијата.

Проценета годишна плата според Glassdor: $67,292

 

Доколку сакаш да си дел од Digital Marketing заедницата и заедно со нас да градиш нови успешни приказни во 2023 година, дознај повеќе за Академијата тука.

На Академијата за дигитален маркетинг учиме преку работа на реални проекти за реални клиенти, под менторство на докажани и искусни инструктори.

Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Аплицирањето за ваучер заврши!