Успешни лидери се оние кои имаат способност да ги инспирираат, мотивираат и водат своите тимови да постигнат големи успеси и резултати. Тие поседуваат уникатен сет на квалитети и особини кои ги издвојуваат од останатите.

Еден од главните виновници за нивниот успех лежи во нивните навики. Во оваа блог објава, ќе имате можност да прочитате повеќе за добрите навики на успешните лидери.

 

5 навики на успешните лидери

 

  1. Поставуваат јасни цели и приоритети

Успешните лидери секогаш започнуваат со јасна и концизна визија за тоа што сакаат да постигнат. Тие одвојуваат време да воспостават цели и приоритети, кои им помагаат да останат фокусирани на она што е најважно. Тие, исто така, ефективно ги пренесуваат овие цели и приоритети на членовите на нивниот тим, така што сите се усогласени и работат кон реализирање на истата цел.

Поставувањето цели и приоритети, исто така, им помага на успешните лидери да донесат подобри одлуки. Кога ќе се соочат со конкурентни барања, тие можат брзо да проценат која опција се усогласува со нивните цели и приоритети и да донесат поинформирана одлука. Ова помага да се избегнат дистракциите и сите да бидат на вистинскиот пат.

 

  1. Континуирано учат и се подобруваат

Најдобрите лидери никогаш не престануваат да учат. Тие инвестираат во нивниот личен и професионален развој и бараат нови можности да ги прошират своите знаења и вештини. Тие читаат книги, присуствуваат на конференции и работилници и бараат повратни информации од менторите и колегите.

Континуираното учење и подобрување, исто така, ги инспирира членовите на нивниот тим да го сторат истото. Успешните лидери поттикнуваат култура на учење и раст и обезбедуваат ресурси и можности да им помогнат на членовите на својот тим да ги развијат своите вештини и експертиза.

 

  1. Водат давајќи личен пример

Успешните лидери знаат дека постапките зборуваат погласно од зборовите. Тие водат давајќи личен пример и поставуваат стандарди што треба да ги следат членовите на нивниот тим. Тие ја покажуваат својата посветеност на вредностите и целите на организацијата и се сметаат себеси за одговорни за нивните постапки и одлуки.

Да се води давајќи личен пример значи и да се биде транспарентен и автентичен. Успешните лидери се отворени и искрени со членовите на својот тим и ги признаваат своите грешки и недостатоци. Ова помага да се изгради доверба и почит, кои се критични компоненти на ефективно лидерство.

 

  1. Градат силни врски

Успешните лидери разбираат дека градењето силни врски е од суштинско значење за постигнување на нивните цели. Тие инвестираат време и напор во градењето односи со членовите на нивниот тим, клиентите, добавувачите и другите засегнати страни. Тие слушаат активно, покажуваат емпатија и комуницираат јасно и ефективно.

Силните врски, исто така, им помагаат на успешните лидери да се справат со тешките ситуации. Кога се соочуваат со предизвици, тие можат да се потпрат на своите колеги за да им помогнат да најдат решение. Знаат дека не мора се да прават сами и дека имаат мрежа на поддршка која ќе им помогне кога и да е потребно.

 

  1. Се грижат за себеси

Успешните лидери знаат дека треба да се грижат за себе за да бидат ефективни во своите улоги. Тие даваат приоритет на нивното физичко, емоционално и ментално здравје и одвојуваат време за активности за грижа за себе како вежбање, медитација и поминување време со саканите.

Практикувањето грижа за себе, исто така, им помага на успешните лидери да управуваат со стресот и да избегнат исцрпеност. Тие знаат дека треба да ги наполнат батериите за да бидат најдобри, и грижата за себе ја ставаат како приоритет за да се осигураат дека имаат енергија и издржливост за ефективно да го водат својот тим/сектор/организација.

 

Како заклучок, успешните лидери имаат неколку заеднички навики кои придонесуваат за нивниот успех. Тие поставуваат јасни цели и приоритети, постојано учат и се подобруваат, водат со пример, градат силни врски и се грижат за своето ментално и физичко здравје. Со усвојување на овие навики, секој може да стане поефективен лидер и да постигне големи работи.

 

Доколку сакаш да си дел од Leadership & Management заедницата и заедно со нас да градиш нови успешни приказни, дознај повеќе за програмата тука.

Закажи информативен разговор со нашиот Student Admission Team за повеќе детали за Академијата.