Како да направиш кул Double Exposure фотографија во Photoshop

Не треба да си врвен дизајнер за дa вметнеш вештини поврзани со дизајн во секојдневната работа или хоби. Од друга страна, ова е одлична алатка ако те интересира дизајн и на професионално ниво. Пред претстојниот Курс за Adobe Photoshop CC, ти споделуваме што можеш да направиш во овој програм.

 

Еден од најважните чекори за оваа постапка во Photoshop е тоа да одбереш две фотографии кои ќе изгледаат убаво кога ќе се искомбинираат. За да поминеш полесно, одбери барем една фотографија која има едноставна светла позадина.

jhfjg

 

Постави ги фотографиите на посакуваното место, внимавајте фотографијата со девојката да биде во посебен слој, под слојот со цветовите.

shutterstock_147173813-(1)3

Селектирајте ја силуетата каде што сакаш да се покажува ефектот.

Screenshot_3

Со направената селекција додади маска на слојот со фотографијата од цветовите. Промени го блендинг модот од Normal во Lighten. Веќе ќе добиеш нешто приближно на крајниот резултат. Се што ти останува е со четкичка да ја доработиш маската доколку има области каде се покажуваат цветовите, а не сакаш да се покажуваат или обратно.

shutterstock_147173813-(1)6

 

Следниот пример е составен од овие две фотографии.

model-1246488_1920f

Screenshot_2

 

На истиот принцип од претходниот пример, селектирај го дрвото и нанеси маска на  слојот со фотографијата од девојката.

Screenshot_1

 

 

На крајот додади позадина и различни ефекти по желба.

model-1246488_1920јк

И уште еден интересен пример.

 model-937663_1920d

Постави ги фотографиите една врз друга на посакуваното место. Блендинг модот на горната фотографија промени го во Color Dodge.

model-937663_19206

Со додавање на маска ќе можеш да додадеш или одземеш од ефектот онаму каде што сакаш да е поинаков.

0000

 

 

Со комбинација на овие неколку техники можеш да изработиш најразлични кул фотографии. 

kurs za photoshop

 

Related Stories For You

Trending Stories That Might Interest You