Срна Гугуловска од Сава осигурување – Како да поставиш маркетинг кампања?

Во дигиталниот маркетинг, мерењето на успешноста на кампањите може да ти помогне да разбереш кои стратегии функционираат најдобро, како да ги оптимизираш конкретните кампањи и лесно и брзо да ги оствариш своите бизнис цели.

Со учесниците на Академијата за маркетинг работевме на стратегија за маркетинг кампања. Jа издвојуваме маркетинг стратегијата за Сава осигурување, изработена од Срна Гугуловска, една од учесниците на Академијата за маркетинг. Срна ги употреби стекнатите практични вештини и направи маркетиг кампања за компанијата во која работи. Целта на кампањата е зголемување на свесноста за брендот, зголемување на прегледите на рекламата, посетите на веб сајтот и продажбата.

 

Уписите за Академијата за дигитален маркетинг се во тек. Види ја програмата тука.

 

Од каде да се започне?

Прво, постави цели.

kako da napravis marketing kampanja

Може да бидат primary, кои се долгорочни, или secondary, односно краткорочни, во зависност од природата на проектот. Што е главната цел на кампањата и што сакаш да постигнеш? Мора да имаш јасно поставени цели пред да почнеш да планираш.

kako da napravis marketing kampanja

 Дефинирај KPI’s

Најважно при започнувањето на една маркетинг кампања да се постават вистинските мерни единици и KPIs за на крај да добиете релеватни резултати кои ќе му помогнат на вашиот бизнис. Lead generation, Brand awareness, Website & traffic metrics, SEO Optimization, Paid/Unpaid advertising, Social media tracking, CPL, CPC, CTR, Retention rate, New visitors, Returning visitors, Visits-per-channel, Unique visitors, Funnel conversion rate, Response rate, Online conversions, Average time on page, Session by device, Incremental Sales, Bounce Rate, Engagement rate.

kako da napravis marketing kampanja

Креирај тактика

kako da napravis marketing kampanja

Направи тактика како ќе го постигнеш тоа. Дефинирај си ја таргет групата и смисли ја содржината што ќе ја објавуваш. Одреди кои канали и платформи ќе ги користиш и оптимизирај ги сите слики соодветно.

kako da napravis marketing kampanja

kako da napravis marketing kampanja

kako da napravis marketing kampanja

Извршување

kako da napravis marketing kampanja

Execute, execute, execute! Нема потреба за објаснување, нели? Време е за лансирање на кампањата.

kako da napravis marketing kampanja

Остануваат уште 2 чекора до крајот – мерење на резултатите и оптимизација на резултатот. За тоа секако потребно е време, а кампањата на Срна само што започна. Oвој план е добар пример како треба да се постави една маркетинг кампања. Веруваме дека ќе ти биде корисен. Честитки за Срна за добро сработената работа!

 

Целосната програма за Академијата за дигитален маркетинг види ја тука.

Related Stories For You

Аплицирањето за ваучер заврши!