Illustrator е векторска програма која има навистина голема примена во графичкиот дизајн. Ова се неколку работи кои можеби не сте знаеле дека можете да ги направите во Illustrator.

1.   Направете Pdf презентација во Illustrator

Отворете нов документ со посакуваните димензии и поставете ја позадината, текстот и сите елементи. Одберете ја алатката за работа со работни површини Artboard Tool. Со држење Alt кликнете и влечете за да создадете втора страница.

Illustrator

На вториот слајд направете ги посакуваните измени. Повторете ја постапката онолку пати колку што сакате да имате слајдови во презентацијата.

Illustrator

Зачувајте го документот преку File>Save as…

Illustrator

2.  Подгответе елементи за анимација во After Effects 

Овој трик е навистина корисен за секој кој се занимава со правење видеа или 2D анимација. Напревете ги во  Illustrator елементите кои сакате да ги анимирате и винимавајте сите различни елементи да ги поставите во различен слој. Зачувајте го документот како .ai докумет што е всушност и дифолт формат на оваа програма.

IllustratorIllustrator

Отворете Adobe After Effects, направете Import на документот при што внимавајте да ја одберете следната опција:

 Illustrator

Ќе ги добиете сите објекти од Illustrator фајлот како посебни слоеви кои ќе можете да ги анимирате.

https://youtu.be/-YG_sWJYM-o

3.   Gifs во Illustrator

Со алатката Artboard Tool и држење Alt како и во првиот пример, направете повеќе работни површини на кои ќе се менува само еден дел.

Illustrator

Зачувајте ги работните површини како посебни слики кои ќе претставуваат посебни фрејмови во вашиот гиф. Потоа можете да искористите некоја онлајн програма како на пример ezgif.com за од сликите да направите гиф.

Illustrator

Illustrator

Illustrator

Овој текст е објавен во категоријата Дизајн и ги содржи следните клучни зборови: Brainster, Графички дизајн, Графички дизајн курс, Дизајн, print, Обуки, курс, Курсеви, обука, Kursevi, Obuki, kursevi skopje, Kurs, photoshop, курс Photoshop, obuki skopje, kurs za Illustrator, курс за Illustrator, курсеви скопје, обуки скопје

Дизајн-13

Related Stories For You