Во 2019 со сигурност можеме да кажеме дека 2018 година беше означена од многу прекрасни графички, веб, печатени и други видови дизајни.

Дали оваа година ќе бидеме сведоци на тотална апокалипса во светот на графичкиот дизајн или сè ќе остане по старо? Забележуваме неколку насоки во кои дизајнерите со сигурност се упатуваат, и ви ги одвојуваме највпечатливите.

Project by Rafael Araújo

3D дизајн и типографија

Се чини дека тридимензионалните дела се насекаде во моментов: цели композиции кои имаат толку длабочина, кои не можете, а да не се обидете да ги допрете. Особено 3D типографија се чувствува како да е подготвена за својот БУМ. Најдобриот дел во врска со тоа е дека нема посебен тип кој најдобро функционира за овој тренд: bold, skinny, sans-serif, script, секој фонт може да биде прикажан во 3D. Некои дизајни ги спојуваат овие два тренда во футуристички пејзажи на бои, вид и форма. Други, како и прекрасните илустрации на хартија од Еико Оџала, изгледаат како да се создадени од елементи директно од природниот свет.

Avant Post – Project: Les Salins 2018/2019;

Постојаната еволуција на дуотоновите и градиентите

Градиентите – “транзиции во боја”, како што понекогаш се викаат – се добро препознатлив тренд во изминатите неколку години. Неодамна тие дефинитивно почнаа да се провлекуваат назад во лого дизајнот. Едноставни еднобојни логоа не се доволни; сè повеќе и повеќе се појавуваат со некој вид градиент. Некои од нив се очекуваните комбинации (сина / виолетова, црвена / портокалова), но други користат пoхрабри дуотонови. Имаше многу бучава во изминатата година или две за “враќање на дуотонот”, а благодарение на Spotify и нивните легендарни плејлист кавери, двата паралелни трендови се комбинираат, со што 2019 година ја прават година на градиент на дуотонови.


Spotify Spotify cover

 

Движечки дизајни за Micro UX

Брендовите истражуваат како навидум малите елементи на движење можат да придонесат за целокупното искуство на нивните корисници. Очекуваме да видиме многу повеќе суптилно анимирани логоа и user interface елементи во 2019 година. Без разлика дали тоа е едноставно неочекуван pre loader или впечатлив анимиран херој, ова е година на динамика и движење.


Preview page од блог на Zhenya Rynzhuk

Recycling
Leo Natsume со анимација за рециклирање

Металик ефект

Златното никогаш не излегува од мода, но еден од трендовите кои ќе ги гледаме во 2019 се елементи од метал инкорпорирани во дизајните.

Ben Fearnley Ben metalic

Дизајни на Ben Fearnley

Покрај тоа, приказот на различни метали со раскошен ефект на боја е прилично трендовски изглед. Таквите дизајни изгледаат волшебно и смирувачки бидејќи покажуваат убава палета на сјајни бои кога светлината ќе ја погоди нивната површина.

Anna Caban

Design by Anna Caban- Szypenbeil

Дизајн на пакување – Big fonts & Bold Colors 

Author: BR/BAUEN Design Group – Project:Diferentona

Author: F61 Work Room, Anatoly Vasiliev, Alan Bur –Project: Gelateria Di Neve;

3D илустрирани анимации

  Author: R A D I O – Project: Double taps

 

Open compositions – ослободете се од рамките!

По долги години на сместување на елементите во кутии и рамки кои осигуруваат строг распоред каде секој дел е видлив, дизајнерите почнуваат да ги прифаќаат отворените композиции. Ова се оние дизајни каде што се чувствувате дека гледате само дел од целата слика и дека има еден цел свет надвор од страната.

Open compositionДизајн на Bruno Pego

 

Макси типографија = макси влијание

Типографијата како нераскинлив дел од графичкиот дизајн дефинитивно следи одредени трендови – некои кои остануваат со години, и други кои исчезнат прилично брзо. Едно е сигурно – типографијата во трендовите на графичкиот дизајн 2019 дефинитивно ќе има макси формат. Во потрага по повеќе влијателни графички дизајни, очекуваме од дизајнерите да нè изненадат со креативни парчиња во кои типографијата е активен дел од дизајнот во интеракција со реални објекти и луѓе. Комбинации на различни тежини на фонт и густина, комбинации помеѓу вертикална, дијагонална и хоризонтална ориентација, па дури и изобличена типографија ќе станат норма во 2019 година.

Louisansa

Сајтот на Louisansa

Футуристички и храбри бои

Author: Vladimir Lifanov, Aslamova Viktoriya

Design by Mohamed Samir

Асиметрични распореди

 Author: CFC – Project: EASY PEASY;

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.