Како графички дизајнер, најверојатно го имаш некогаш доживеано тоа „страшно“ чувство на креативен блок. Без разлика дали имаш тековна обврска да смислиш концепт за нов продукт или се чувствуваш заглавено во средината, дизајнерскиот блок може да биде фрустрирачки и демотивирачки. Сепак, со соодветни техники и начин на размислување, можеш да го надминеш овој предизвик и да ја ослободиш твојата креативност.

Постојат моменти и ситуации кога дури и највештите дизајнери доживуваат креативен блок што може да влијае на нивната работа. Дизајнерскиот блок е вообичаен феномен кој влијае на креативците во сите дисциплини и може да биде предизвикан од различни фактори, како што се исцрпеност, недостаток на инспирација или чувството на заглавеност во одредена рутина. 

 

Во оваа блог објава, ќе истражиме неколку начини за надминување на блокадата и ослободување на креативноста.

 

1. Направи пауза

Еден од најефикасните начини да се надмине блокадата на дизајнерот е да се одмори. Можеби звучи контраинтуитивно, но ако направиш чекор назад од твојата работа може да ти помогне да стекнеш нова перспектива и да се инспирираш. Можеш да направиш кратка пауза со одалечување од компјутерот, одење на прошетка или вклучување во друга активност. Алтернативно, можеш да направиш подолга пауза со одмор. Од суштинско значење е да се даде приоритет на грижата за себеси и да се избегне исцрпеност, бидејќи тоа може значително да влијае на твојот креативен резултат.

 

2. Промени ја околината

Околината во која работиш може да има значително влијание врз твојата креативност. Ако се чувствуваш заглавено, обиди се да ја промениш твојата околина. Можеш да работиш од друга локација, како што е кафуле или парк, или да го преуредиш работниот простор за да создадеш нова атмосфера. Промената на средината може да помогне да го стимулираш твојот мозок и да добиеш нови идеи.

 

3. Brainstorming 

Соработката може да биде моќна алатка за надминување на блокадата на дизајнерите. Понекогаш, brainstorming-от на идеи со другите може да ти помогне да ја видиш твојата работа од поинаква перспектива и да генерираш нови идеи. Можеш да разговараш со други дизајнери, колеги, па дури и со пријателите и семејството кои не се во креативното поле. Соработката со други, исто така, може да обезбеди можност за повратни информации и конструктивна критика, што може да ти помогне да ги усовршиш твоите идеи и да ја зголемиш твојата креативност.

 

4. Пробај нова техника

Доколку твојот креативен процес се соочува со предизвик, можеби е време да пробаш нова техника или алатка. Експериментирањето со нови техники може да ти помогне да излезеш од комфорната зона и да ги помести твоите креативни граници. На пример, ако обично работиш со дигитални алатки, обиди се да работиш со боја или молив. Алтернативно, можеш да експериментираш со нов софтвер или додатоци кои можат да ти помогнат да постигнеш нови ефекти или стилови.

 

5. Побарај инспирација

Инспирацијата може да дојде од секаде, и од суштинско значење е да се биде отворен за нови извори на инспирација. Можеш да бараш инспирација во уметноста, природата, музиката, книгите, па дури и на социјалните мрежи. Направи moodboard или колекција на слики што те инспирираат и наврати се на неа кога се чувствуваш заглавено. Но, внимавај да не дојде до копирање на туѓите дела, туку да се користи инспирацијата како почетна точка за сопствените идеи.

 

6. Постави цели и рокови

Поставувањето цели и рокови може да ти помогне да останеш мотивиран и продуктивен. Без рокови, проектите може да пропаднат. На сите креативци потребни им се рокови за да се уверат дека напредуваат со темпото коешто го следат. Само така ќе се осигураш дека не заостануваш зад обврските и ќе можеш да го испорачаш дизајнот навреме.

 

Уписите за следната група на Академијата за графички дизајн се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

На Академијата за графички дизајн учиме преку работа на реални проекти за реални клиенти под менторство на докажани и искусни инструктори.

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!

Аплицирај и искористи ги ПОСЛЕДНИТЕ ДЕНОВИ од овој уписен рок да го добиеш Brainster+ пакетот за 0 денари.