Крај на година е и знам дека сте заглавени во бескрајна работа, бркате луди рокови, работите и работи кои воопшто не ви се интересни.

Но време е да излезете надвор од секојдневните рутини и да размислите на што ќе се фокусирате 2016-тата  година.

Искористете ги слободните денови кои следуваат и најдете начин за да ја препознаете вашата пасија.

Овие 4 ТЕД говори може да ви помогнат.

 

1. Why We Do What We Do – Tony Robbins

Првиот чекор за да постигнете успех во вашиот  живот и кариера, е да дознаете што ве мотивира. Тони Робинс во овој ТЕД говор зборува за „невидливата сила“ која ги мотивира луѓето да превземат одредени акции.

 

2. The Paradox of Choice – Barry Schwartz

Донесувањето одлуки е една  од најтешките работи со кои ќе се соочите во текот на животот. Кога имаат  премногу избор луѓето имаат тенденција да се фрустрираат. Ако вие се чуствувате исто, не сте сами. Погледнете го овој ТЕД говор за да дознаете како може да се надмине оваа болка.

 

3. The Happy Secret to Better Work – Shawn Achor

Сите ние веруваме дека треба да работиме напорно за да бидеме среќни. Но дали е ова формулата за среќа? -Ќе дознаете во овој ТЕД говор.

 

4. A 50-Cent Microscope that Folds Like Origami – Manu Prakash

Дали некогаш сте имале идеја која не сте ја реализирале бидејќи била премногу голема? Ако сакате да дознаете што се може да се постигне со многу малку ресурси, тогаш погледнете го овој ТЕД говор.

 

Инспирирајте се од овие ТЕД говори и дизајнирајте ја кариерата која ја посекувате.