2022 беше турбулентна година и веројатно се чувствувате загрижени за тоа што може да ни донесе новата 2023 година. Ако размислувате за кариера во некоја од најбараните и најплатените професии, можеби се прашувате дали сега е вистинското време да го направите тоа.

Една од најпопуларните професии денес е UX/UI дизајн, а побарувачката на висококвалитетни кадри постојано расте.

Дали побарувачката за UX/UI сè уште ќе бележи вртоглав раст? Кои работни позиции ви се на располагање? Како да започнете да ги учите основите на UX/UI додека работите на проекти од реалниот живот? Како да ги подобрите вашите шанси да ја добиете работата од вашите соништа?

Толку многу прашања! Но, не грижете се.

Во оваа блог објава, ќе добиете одговор на нив и ќе имате јасна претстава за тоа што е UX/UI и дали ова е вистинскиот пат за кариера за вас.

Let’s dive in!

 

 

UX и UI: Која е разликата?

Што е дизајн на корисничко искуство (UX)?

UX дизајнот се однесува на дизајнот на корисничкото искуство – интеракцијата помеѓу корисникот и производот/услугата.

Фокусот на UX дизајнерот е поставен на тоа какво чувство предизвикува искуството кај корисникот и колку е едноставно за корисникот да ги постигне саканите дејства.

На пример: Колку е едноставен процесот на наплата кога корисникот купува онлајн? Колку е лесно да управувате со вашите пари на апликација за онлајн банкарство?

Крајната цел на UX дизајнот е да создаде пристапни, релевантни, ефикасни и all-around friendly искуства за корисникот.

Запомнете дека UX дизајнот не е за вижуали (тоа е работа на графичкиот дизајнер). Наместо тоа, тој се фокусира на целокупното чувство на искуството на корисникот.

 

 

Што е дизајн на кориснички интерфејс (UI)?

Додека UX дизајнот се фокусира на оптимизирање на производот/услугата за ефективна и пријатна употреба, дизајнот на корисничкиот интерфејс (UI) се фокусира на изгледот и чувството на производот или услугата, презентацијата и интерактивноста.

Дизајнот на интерфејсот го зема предвид изгледот, чувството и интерактивноста на производот/услугата кога станува збор за веб-страници и апликации.

Сето тоа е да се осигура дека корисничкиот интерфејс е што е можно поинтуитивен. Ова значи внимателно испитување на секој визуелен, интерактивен елемент со кој корисникот ќе се сретне.

 

Да сумираме, ова е главната разлика што треба да ја знаете:

 • UX дизајнот се однесува за целокупното чувство на корисничкото искуство;
 • UI дизајнот е за тоа како изгледа и функционира интерфејсот на производот/услугата.

 

 

Работни улоги за дизајнери на UX/UI

Сега, кога сте запознаени со главните термини, ајде да ги видиме главните работни улоги што ги имате на располагање:


UX/UI дизајнер

 • Креирање кориснички текови, wireframes, прототипи и макети;
 • Конвертирање на барањата во водичи за стилови, системи за дизајн, шеми за дизајн и привлечни кориснички интерфејси.


UX истражувач

 • Градење на патот на купувачот и персони;
 • Дизајнирање и извршување на посебни истражувања;
 • Дефинирање, развој, тестирање и усовршување на прототипи;
 • Дизајнирање истражувачки студии за генерирање на user-focused insights;
 • Спроведување на различни истражувачки студии (корисничко тестирање, тестови за употребливост, концепт тестови, теренски студии, групни дискусии).


UX дизајнер

 • Учество во истражување на корисниците и имплементирање на наодите за креирање UX стратегија и дизајн;
 • Спроведување на тестирање на производи и развој на прототипи на производи врз основа на него.


UX Writer

 • Истражување, развивање на стратегии и пишување user-friendly содржини;
 • Создавање стратегија која работи со корисничкиот интерфејс за да ги води корисниците низ интуитивно искуство, лесно за користење.


Информациски архитект

 • Обезбедување позитивно корисничко искуство преку планирање и развивање на информациска структура;
 • Организирање информации и стратегии за дизајн врз основа на тоа како корисниците комуницираат со комуникациските системи на компанијата.


UX стратег

 • Обликување и комуницирање на стратегии и дизајн на корисничко искуство;
 • Дефинирање на целокупната UX визија низ дигиталниот екосистем.


UI дизајнер

 • Дизајнирање и тестирање на екраните/страниците на производот/услугата;
 • Создавање прототипи на интерфејс и водичи за стил на производи.


Дизајнер за интеракција

 • Дизајнирање и корисничко тестирање на елементите за интеракција на производ/услуга;
 • Развивање на product interaction прототипи.


Motion дизајнер

 • Креирање и тестирање на подвижни елементи на производот како што се графики и анимации;
 • Координирање на motion дизајни со UX стратегијата и корисничкото истражување;
 • Развивање на product motion прототипи.


UX инженер

 • Примена на програмски јазици како HTML, CSS и JavaScript за претворање на визуелните дизајни во работни прототипи;
 • Трансформирање на motion дизајни и интеракција во product прототипи;
 • Придонесување со технички совети и помагање на UX тимовите.


Девелопери на кориснички интерфејс

 • Развивање, одржување и отстранување на скрипти и кодови за да се направи веб-страниците или апликациите да функционираат оптимално;
 • Производство на дизајни во Photoshop и нивно претворање во кодови.


Дизајнери за интеракција

 • Доставување дијаграми, навигација на flow charts и прототипи.

 

Бидејќи сите UX/UI кариери се тесно поврзани, не треба веднаш да одлучувате по која патека сакате да се движите.

Започнете со совладување на основите на UX/UI дизајнот за да имате подобра идеја за тоа како сакате да ја насочите вашата дизајнерска кариера.

 

 

Како да започнете да ги учите вештините за UX/UI дизајн?

Сега кога сте запознаени со разновидните работни позиции за кои може да се одлучите, ајде да видиме како можете да ги научите основите на дизајнот на UX/UI.

Ова е делот каде што Академијата за UX/UI дизајн може да ви помогне!

 

Уписите за следната група на Академијата за UX/UI дизајн се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Закажи средба со нашиот student success manager за повеќе насоки и детали за програмата!