Михаела Додевска, практикант во International Marketing Agency: Подемот на дигиталните технологии, значи постојана адаптација на маркетерите на трендовите!

Добри комуникациски способности, креативно размислување, следење на трендови се неколку од основните карактеристиките кои ги треба да ги поседува секој успешен маркетер.

Михаела Додевска, е алумни студент на Академијата за дигитален маркетинг, и е една од оние кои ги поседуваат овие карактеристики и дополнително ги надградува. Михаела одлучи своите знаења кои ги доби од Академијата, да ги примени и стане дел од маркетинг светот преку компанијата International Marketing Agency.

Како изгледаше нејзиниот пат до успехот, прочитај во продолжение.

Кои обврски ги имаш ти како практикант во International Marketing Agency?

  • Генерирање на квалитетни лидови: Развивам и имплементирам стратегии за атракција на висококвалитетни лидови соодветни за продажба, што вклучува постојано истражување на пазарот и анализа на потребите на клиентите. 
  • Оптимизација на кампањи за генерирање на лидови: Континуирано оптимизирам Email и LinkedIn кампањи за зголемување на ефективноста, вклучувајќи примена на нови технологии и автоматизација. 
  • Квалификација на лидови: Ефективно квалификувам лидови и се обидувам секој лид да  го исполнува критериумот за продолжување на селективниот процес за продажба.

Кои карактеристики се клучни за да се стане успешен B2B Маркетер?

Некои од клучните карактеристики кои што треба да ги поседува секој B2B маркетер се добри комуникациски и организациски способности, флексибилност да се приспособите на промени во пазарот и технологијата, разбирање на специфичните потреби и динамика на В2В пазарот, како и способност за креирање стратегии што ги задоволуваат тие потреби.

Кои се најголемите предизвици со кои се соочуваш во твојата кариера?

Сведоци сме на многу големи и брзи технолошки промени во светот па така,  како дигитален маркетер, еден од моите најголеми предизвици е да останам напред во постојано развивање на пејзажот на дигитални технологии и однесувања на потрошувачите. Ова бара континуирано учење и прилагодување на новите трендови, платформи и алгоритми. Балансирањето на креативноста со донесувањето одлуки водени од податоци е исто така клучно, а понекогаш и предизвикувачко, бидејќи вклучува наоѓање на вистинската комбинација на иновации и аналитичка строгост за да се поттикнат успешни кампањи.


Местата се пополнети! Приклучи се на листата на чекање денес и ПРВ/А дознај доколку се отвори повторно можност за упис на Brainster+ Академијата за дигитален маркетинг


Зошто ја одбра Академијата за дигитален маркетинг? Како таа ти помогна да стигнеш таму каде што си денес?

Академијата за дигитален маркетинг пред сѐ ја одбрав затоа што ни нуди практични вештини и знаења. Преку проектите за реалните клиенти и хакатоните, имав можност да работам во тимски околности и да се справам со реални предизвици од оваа област. Овие искуства не само што ми ги развија техничките вештини, туку и ги подобрија моите комуникациски вештини. Целиот овој процес ми помогна да изградам основа за успешна кариера во ова поле.

Колку ти помогнаа проектите на Академијата, во твојата моментална пракса?

Проектите на Академијата значително ми помогнаа, особено со мојата работа би ги поврзала модулите за Lead generation и Email marketing. Преку нив, стекнав вештини за креирање ефективни кампањи за генерирање на лидови, како и за усовршување на стратегии за email маркетинг, научив како да користам различни платформи за автоматизација на мејлови, да ги персонализирам и автоматизирам моите маркетинг кампањи.

Што е она што ти дава мотив да се надградуваш себе си и да вложуваш во себе?

Она што ме мотивира да се усовршувам и да инвестирам во мојот личен и професионален раст е цврстото верување дека постојаното само-подобрување е патот до постигнување значаен успех и исполнување. Воденa сум од желбата да ги проширам моите вештини, знаења и способности, знаејќи дека овие инвестиции не само што ќе ми користат лично, туку и ќе ми овозможат да имам позначајно влијание во мојата работа и заедница. 

Со посветеност, упорност и начин на размислување за раст, можеме постојано да се стремиме кон постигнување на нашите цели и аспирации. 

Everything you believe – you can achieve.

Кампањата е организирана од Brainster во рамки на Активноста на УСАИД за млади кои активно создаваат можности, имплементирана од организацијата Унапредување на економиите за посилни заедници, во партнерство со Младински образовен форум (МОФ) и Центарот за претприемачи и развој на менаџери (CEED Hub) Скопје. Мислењата изразени на оваа веб страница им припаѓаат на авторите/„Brainster“ и не ги изразуваат ставовите на УСАИД или на Владата на Соединетите Американски Држави (САД).