Лидерството и менаџментот се од суштинско значење за организациите бидејќи обезбедуваат постигнување на целите, ефикасно искористување на ресурсите и максимизирање на продуктивноста. Ефективните лидери и менаџери ги инспирираат и ги водат своите тимови кон успех, а истовремено обезбедуваат приоритети на задачите, делегирани одговорности и искористување на ресурсите на најефикасен и најефикасен можен начин.

Без силно лидерство и менаџмент, организациите може само да се трудат да ги постигнат своите цели, но нема да можат да се прилагодат на променливите околности на сè поконкурентниот глобален пазар.

Живееме во време кога литературата ни е лесно достапна и многу материјали ни стојат на располагање. А, еден од најефикасните начини за учење и развој на потребните вештини за унапредување на кариерата е да се биде во тек со последните трендови во индустријата и постојано информирање.

Без разлика дали си ентузијаст кој има страст кон лидерство и менаџмент или си професионалец којшто сака да го прошири своето знаење, постојат многу книги кои можеш да ги прочиташ, а се во рамките на твојот интерес.

 

Во продолжение, издвоивме 7 книги кои треба да ги прочита секој лидер и менаџер:

 

 

1. The Art of War

„Уметноста на војната“ од Сун Цу е безвременска класика која се користи како водич за воена стратегија и војување повеќе од 2.500 години. Оваа книга не е релевантна само за војувањето, туку се користи и во светот на бизнисот, политиката и животот воопшто. Книгата е поделена на тринаесет поглавја, од кои секое дискутира за различен аспект на војувањето. Опфаќа теми како што се: стратегија, тактика, лидерство и важноста да го познавате вашиот непријател. Неговиот акцент на стратешкото размислување, разбирањето на непријателот и важноста на приспособувањето на променливите околности ја направија задолжителна книга за читање за секој што сака да успее на кое било поле.

 

 

2. The Lean Startup

„The Lean Startup“ од Ерик Рис е револуционерна книга која нуди нов пристап за започнување и водење успешен бизнис. Рис тврди дека традиционалните деловни модели се застарени и дека стартапите треба да прифатат „lean“ пристап за да останат конкурентни во денешното опкружување со брзо темпо. Книгата прикажува практични стратегии за градење минимален остварлив производ, тестирање на претпоставки и користење на податоци за да се поттикне донесувањето одлуки. Рис ја нагласува важноста на континуираните иновации и учење, а неговите сознанија се усвоени од претприемачи и бизниси ширум светот. „The Lean Startup“ е задолжително четиво за секој што сака да започне или да развие бизнис во 21 век.

 

 

3. The 5 Levels of Leadership

„The 5 Levels of Leadership“ од Џон К. Максвел е прониклив и практичен водич за секој што сака да ги подобри своите лидерски вештини. Книгата прикажува јасна рамка за развој на лидерството, при што секое ниво се гради на претходното. Максвел ја нагласува важноста на односите, влијанието и личниот раст за да станете ефективен лидер. Тој, исто така, обезбедува акциони чекори и стратегии за развој на секое ниво на лидерство. Книгата е лесна за читање и вклучува примери и приказни од реалниот свет за да се илустрираат концептите. Без разлика дали сте нов или искусен лидер, „5-те нивоа на лидерство“ е вреден ресурс за подобрување на вашите лидерски способности.

 

 

4. The Effective Executive 

„The Effective Executive“ од Питер Дракер е безвременска класика која дава вредни сознанија за ефективно управување и лидерство. Дракер ја нагласува важноста од фокусирање на резултатите, преземање одговорност и донесување ефективни одлуки. Тој, исто така, ја нагласува потребата од тековно учење и само-подобрување. Книгата е лесна за читање и исполнета со практични совети, вклучително и како да се даде приоритет на задачите, ефикасно да се делегира и да се управува со времето. Идеите на Дракер влијаеја на генерации лидери и продолжуваат да бидат релевантни во денешното брзо деловно опкружување. „Ефективниот извршен директор“ е задолжителнa книга за секој кој сака да ги подобри своите менаџерски и лидерски вештини.

 

 

5. Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Some Don’t 

Оваа книга од Сајмон Синек е остроумна и провокативна книга која ги истражува факторите кои придонесуваат за успешно градење на еден тим. Синек тврди дека ефективните лидери даваат приоритет на благосостојбата на членовите на нивниот тим и создаваат чувство на припадност и цел. Тој дава примери од реалниот свет и студии на случај за да ги илустрира своите поенти и нуди практични совети за градење силни и издржливи тимови. Книгата е добро напишана и привлечна, а нејзините идеи се усвоени од бизниси и организации ширум светот. „Лидерите јадат последни“ е задолжително четиво за секој што сака да изгради и води успешни и ефективни тимови.

 

 

6. How to Win Friends and Influence People

Доколку имаш желба и те интересира како да се здобиеш со пријатели и наклоност на луѓето, оваа книга е вистински избор за тебе. Моќен водич продаден во милиони примероци, кој има поттикнато илјадници луѓе да го достигнат својот успех на личен и професионален план. Во оваа книга, Дејл Карнеги ја опишува психологијата на успехот и нуди корисни и практични совети и техники за како да стекнеш пријатели на брз и лесен начин, да ја зголемиш твојата популарност, да ги убедиш луѓето да го следат твојот начин на размислување, да придобиеш долгорочни партнерства со клиенти, да станеш подобар говорник и да ги избегнеш недоразбирањата и расправиите во личниот и деловниот живот.

 

 

7. Good to Great

Оваа книга од Џим Колинс е класична деловна книга која дава вредни сознанија за квалитетите што ја прават компанијата навистина голема. Колинс и неговиот тим спроведоа опсежно истражување за да ги идентификуваат факторите што ги разликуваат успешните компании од просечните. Тој наведува јасна рамка за постигнување величина, со практични совети за лидерство, стратегија и извршување. Книгата вклучува фасцинантни студии на случај на компании кои направиле скок од добро до одлично работење, обезбедувајќи инспирација и насоки за читателите. „Good to great“ кнгиата е добро напишана, привлечна и преполна со вредни сознанија. Таа е задолжително за секој кој е заинтересиран за бизнис и лидерство.

 

Доколку сакаш да си дел од Leadership & Management заедницата и заедно со нас да градиш нови успешни приказни, дознај повеќе за програмата тука.

Закажи информативен разговор со нашиот Student Admission Team за повеќе детали за Академијата.

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.