Графичкиот дизајн е високо-креативно и динамично поле кое бара внимание на деталите и внимателно разгледување на дизајнерските елементи. Додека дизајнерите имаат за цел да создадат визуелно привлечни и ефективни дизајни, не е невообичаено за нив да прават ненамерни грешки. 

 

Во овaa блог објава, ќе разговараме за пет вообичаени грешки што ги прават графичките дизајнери и како да се избегнат.

 

  • Недоволно разбирање на брифот

Една од најзначајните грешки што ја прават дизајнерите е недоволно разбирање на брифот. Од клучно значење е да му поставувате прашања на клиентот за да ги разберете неговите цели, целната публика и очекувањата за дизајнот. Без јасно разбирање на потребите на клиентот, предизвик е да се создаде ефективен дизајн кој ги задоволува неговите барања. Дополнително, дизајнерите исто така треба да се погрижат да имаат темелно разбирање за идентитетот и пораките на брендот пред да започнат со процесот на дизајнирање.

За да се избегне оваа грешка, дизајнерите треба ефективно да комуницираат со клиентот и да поставуваат прашања за да го разјаснат нивниот бриф. Исто така, неопходно е да се одвои време за истражување на брендот и индустријата, пред да се започне со процесот на дизајнирање.

 

  • Игнорирање на типографијата

Типографијата е суштински аспект на дизајнот што често се занемарува од страна на дизајнерите. Изборот на вистинскиот фонт може да направи го разубави или „уништи“ дизајнот, бидејќи влијае на читливоста и целокупната естетика. При изборот на фонт, дизајнерите треба да ја земат предвид личноста на брендот, наменетата публика и целокупните цели на дизајнот.

За да се избегне оваа грешка, дизајнерите треба да истражуваат и експериментираат со различни фонтови пред да донесат конечна одлука. Тие, исто така, треба да ја разгледаат хиерархијата на текстот и како тоа влијае на целокупниот дизајн.

 

  • Лош избор на бои

Лошиот избор на бои во графичкиот дизајн може да има значително влијание врз севкупната ефективност на дизајнот. Боите играат клучна улога во пренесувањето на емоциите, поставувањето на тонот и создавањето визуелна хиерархија. Користењето на погрешна палета на бои или необрнувањето внимание на контрастот на боите може да го отежне дизајнот за читање или разбирање, што ќе доведе до негативно корисничко искуство. Затоа, од суштинско значење е да се изберат бои кои се надополнуваат една со друга и се соодветни за таргетите и целта на дизајнот.

 

  • Користење на премногу дизајнерски елементи

Додека дизајнерските елементи како што се бојата, текстурата и сликите можат да го подобрат дизајнот, користењето премногу елементи може да резултира со неуреден и збунувачки дизајн. Прекумерната употреба на дизајнерските елементи исто така може да го одвлече вниманието од главната порака и да го направи дизајнот помалку ефективен.

За да се избегне оваа грешка, дизајнерите треба да се стремат кон едноставност и да ги користат дизајнерските елементи рационално. Тие исто така треба да ја земат предвид хиерархијата на дизајнот и да користат дизајнерски елементи за да го водат окото на гледачот низ дизајнот.

 

  • Некористење висококвалитетни слики

Користењето слики со низок квалитет може значително да влијае на ефективноста на дизајнот. Сликите со низок квалитет може да изгледаат пикселизирани или заматени, намалувајќи ја целокупната естетика на дизајнот. Дополнително, користењето слики заштитени со авторски права без дозвола може да резултира со правни проблеми за дизајнерот и клиентот.

За да се избегне оваа грешка, дизајнерите треба да користат висококвалитетни слики кои се релевантни за дизајнот и идентитетот на брендот. Тие исто така треба да се погрижат да ги имаат потребните дозволи за користење на сликите во дизајнот.

 

Уписите за следната група на Академијата за графички дизајн се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

На Академијата за графички дизајн учиме преку работа на реални проекти за реални клиенти под менторство на докажани и искусни инструктори.

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!