Data Science е возбудливо и брзорастечко поле кое комбинира напредни пресметки и статистичка анализа за да извлече вредни сознанија и информации од податоците. 

Како што сѐ повеќе бизниси и организации се потпираат на сознанијата водени од податоци за да донесат стратешки одлуки, побарувачката за вешти научници за податоци продолжува да расте. 

Ако градењето на кариера во областа на Data Science е твојата цел, има неколку чекори што можеш да ги преземеш за да започнеш. Од градење силна основа во математика и статистика до развивање на напредни вештини и стекнување практично искуство преку практикантство и позиции на почетно ниво, постојат многу начини за влез во оваа област. 

Овој кариерен водич ќе истражи некои од клучните чекори што можеш да ги преземеш за да ја започнеш твојата кариера во областа на Data Science и ќе дознаеш како да успееш во ова возбудливо и динамично поле.

 

  • Научи програмски јазици и алатки

Data Science вклучува програмирање, а владеењето на програмските јазици како Python, R и SQL е од суштинско значење. Треба да научиш и како да ги користиш алатки за анализа на податоци како што се Jupyter Notebooks, Pandas, NumPy и Scikit-learn. Постојат многу онлајн ресурси за учење на овие јазици и алатки, како што се: Академија за Data Science, онлајн курсеви, упатства и блогови.

 

  • Изгради силно портфолио

Работодавците во областа на Data Science бараат кандидати кои имаат портфолио со  проекти кои ги покажуваат нивните вештини и искуство. На Академијата за Data Science, студентите постојано работат на реални проекти за реални клиенти каде што се собираат и обработуваат големи количества на податоци, прават нивна анализа, визуелизација и сл. Исто така, учествувото на натпревари и хакатони помага за да се стекне повеќе искуство и да се изгради студентското портфолио.

 

  • Искористи ги можностите за менторство и вмрежување

Вмрежувањето и менторството може да бидат вредни за започнување кариера во Data Science. Не ги пропуштај можностите да запознаеш други професионалци во областа, да присуствуваш на настани во индустријата и да се придружиш на онлајн заедниците каде што можеш да учиш и да се поврзеш со други научници за податоци. Исто така, можеш да побараш и менторство од долгогодишни професионалци за да научиш од нивните искуства и да добиеш сознанија од „прва рака“ во индустријата.

 

  • Учествувај на дополнителни курсеви/обуки/семинари

Диплома или сертификат во соодветната област како што се data science, компјутерски науки, статистика или математика може да биде од корист за започнување кариера во Data Science. Исто така, достапни се многу специјализирани програми од типот на Академијата за Data Science кои нудат сеопфатна наставна програма која ги опфаќа клучните концепти и алатки од областа. 

 

  • Аплицирај за практикантска позиција или entry-level позиција

Практикантството и почетничките позиции може да обезбедат драгоцено искуство и да ти помогнат да започнеш кариера во индустрија како Data Science. Многу компании нудат практикантски позиции или почетнички позиции за студенти или алумни со цел да стекнат практично искуство во областа. Можеш исто така да размислиш да работиш на хонорарни проекти или фриленс, за да стекнеш повеќе искуство и да го изградиш своето портфолио.

 

  • Продолжи постојано да учиш и да бидеш во тек со новостите

Науката за податоци е поле кое брзо се развива и важно е да продолжиш да учиш и да бидеш во тек со најновите алатки, техники и трендови. Тоа можеш да го направиш со читање блогови и стручни текстови од индустријата, со присуство на конференции и настани и учество во онлајн заедници. Континуираното учење и подобрување на твоите вештини може да ти помогне да ја унапредиш кариерата и да останеш конкурентен на пазарот на труд.

 

Уписите за следната група на Академијата за Data Science се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

На Академијата за Data Science работиме на реални проекти за реални клиенти, под менторство на докажани и искусни инструктори.

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!