Катерина Попова – Dream Team студент на Академијата за Data Science

Запознајте ја Катерина Попова – Dream Team студент на Академијата за Data Science за месец февруари 2022.

 

Име и презиме: Катерина Попова

По професија: Проектен менаџер

Академија: Академија за Data Science

Зошто баш оваа област: Бидејќи сум аналитичар по природа и важноста на Data Science се заснова на способноста да се земат постоечките податоци кои не се нужно корисни сами по себе, меѓутоа кога се искомбинирани, генерираат увиди кои се од круцијално значење за стратегијата и постоењето на еден бизнис.

Што те мотивира постојано да учиш: “Learn continually, there’s always one more thing to learn” – Steve Jobs. Динамиката во секојдневието и фактот дека колку стануваме посвесни за светот и развојот на нови технологии, толку ни станува јасно дека всушност не знаеме ништо. Така што секоја нова вештина што ја изучувам, само ме прави пољубопитна за what’s the next “one more thing”.

Најинтересната работа што ја имаш научено на Академијата: Предавањата се одлично структурирани, интерактивни и интензивни. Кога би морала да издвојам, најинтересна работа што ја имам научено досега е визуелизацијата на PowerBI и што се случува behind the scene на секој подготвен report.

Омилен модул и зошто: PowerBi дефинитивно, модул каде што сé што беше изучено во SQL, сега може да се спои во еден report којшто е многу корисен за понатамошни одлуки и чекори кои треба да се преземат.

Кој инструктор ти остави најголем впечаток: Сите инструктори досега беа феномелни, меѓутоа дефинитивно можам да го издвојам Александар Бошевски. Прекрасен инструктор: толку смирен, на секое предавање навлегуваше во детали и буквално правеше сé што е во негов домен за да ни помогне да го совладаме материјалот.

За 5 години сакам да бидам: Со големо и длабоко искуство во Data Science каде што со моето познавање ќе имам допридонесено до круцијални успеси на клиентите.

Хоби: Патување, читање книги, пешачење.

Омилена книга: Нема да ја споделам омилената книга, туку една од последните прочитани книги која ми остави огромен впечаток worth sharing – Ikigai.

To master Ikigai and understand the kind of person one is, he/she needs to appreciate life’s all-inclusiveness and diversity i.e., become familiar with people from different personalities, value systems, various backgrounds, cultures and be able to communicate with them.

Омилен цитат: “We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit”.

 

Уписите за следната група на Академијата за Data Science се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

Закажи средба со нашиот student success manager за повеќе насоки и детали за програмата!

Related Stories For You

Аплицирај и искористи ги ПОСЛЕДНИТЕ ДЕНОВИ од овој уписен рок да го добиеш Brainster+ пакетот за 0 денари.