Како што полето на науката за податоци продолжува да се развива и расте, алатките и технологиите што ги користат научниците за податоци, исто така, продолжуваат да се развиваат. 

Во 2023 година, можеме да очекуваме да видиме неколку врвни алатки и технологии кои ќе играат значајна улога во проектите за Data Science. 

Овие алатки ќе им овозможат на научниците за податоци да работат со поголеми и посложени сетови на податоци, да вршат пософистицирани анализи и да развијат попрецизни модели за предвидување.

 

Во продолжение, дознајте за што станува збор.

 

  • Python

Python е еден од најкористените програмски јазици за науката за податоци. Тој нуди широк спектар на библиотеки и алатки, како што се NumPy, Pandas и Scikit-Learn, кои ја поедноставуваат анализата на податоците и задачите за машинско учење. Со својата разноврсност и леснотија на користење, Python ќе остане јазик што се користи за научниците за податоци во 2023 година.

 

  • R

R е уште еден популарен програмски јазик во науката за податоци, особено во областа на статистиката. Тој нуди широк спектар на статистички и графички техники, што го прави идеален избор за визуелизација и моделирање на податоци. R ќе продолжи да биде популарен и во 2023 година, особено во академските и истражувачките заедници.

 

  • TensorFlow

TensorFlow е рамка (фрејмворк) за машинско учење со отворен код развиена од Google. Тоа им овозможува на програмерите лесно да градат и обучуваат сложени модели за машинско учење. Во 2023 година, TensorFlow се очекува да биде широко користен во апликации за deep learning, особено во computer vision и natural language processing. 

 

  • PyTorch

PyTorch е уште една популарна рамка за машинско учење која нуди лесен интерфејс за користење односно градење и обука на модели за deep learning. Тој нуди динамични пресметковни графикони, што овозможува пофлексибилно и поефикасно градење на модели. Во 2023 година, можеме да очекуваме PyTorch да добие уште поголема популарност како претпочитан избор за deep learning.

 

  • Apache Spark

Apache Spark е брз и дистрибуиран компјутерски engine дизајниран за обработка на податоци од големи размери. Тој нуди моќни алатки за обработка на податоци, машинско учење и обработка на графикони, што го прави идеален избор за аналитика на големи податоци. Во 2023 година, Apache Spark ќе продолжи да биде популарен избор за научниците за податоци кои се занимаваат со големи збирки на податоци.

 

  • Hadoop

Hadoop е рамка со отворен код за дистрибуирано складирање и обработка на големи збирки на податоци. Нуди алатки како што се Hadoop Distributed File System (HDFS) и MapReduce за дистрибуирана обработка. Во 2023 година, Hadoop фрејмворкот ќе остане популарен избор за складирање и обработка на големи податоци, особено во големите организации.

 

  • Tableau

Tableau е популарна алатка за визуелизација на податоци која им овозможува на корисниците да креираат интерактивни визуелизации и контролни табли. Нуди кориснички интерфејс кој го поедноставува процесот на визуелизација на податоците и овозможува лесно споделување на увидите. Во 2023 година, Tableau ќе остане една од врвните алатки за визуелизација и известување на податоците.

 

  • Apache Kafka

Apache Kafka е дистрибуирана стриминг платформа која овозможува обработка на податоци во реално време. Нуди карактеристики како што се толеранција на грешки, приспособливост и внесување на податоци со голема брзина, што ја прави идеален избор за стриминг обработка на податоци. Во 2023 година, Apache Kafka платформата ќе биде сè попопуларна во IoT просторот и аналитиката во реално време.

 

  • Microsoft Azure Machine Learning 

Microsoft Azure Machine Learning е платформа базирана на cloud (облак) за градење, обука и распоредување модели за машинско учење. Нуди низа алатки и услуги за подготовка на податоци, обука за модели и распоредување. Во 2023 година, Microsoft Azure Machine Learning ќе биде популарен избор за претпријатијата кои сакаат да ја искористат моќта на машинското учење во облакот.

 

  • Google Cloud AI платформа

Google Cloud AI Platform е платформа базирана на облак за градење, обука и распоредување модели за машинско учење. Нуди низа алатки и услуги за подготовка на податоци, обука за модели и распоредување. Во 2023 година, Google Cloud AI платформата ќе биде популарен избор за програмерите и научниците за податоци кои сакаат да ја искористат моќта на машинското учење во облакот.Уписите за следната група на Академијата за Data Science се во тек! Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!

На Академијата за Data Science работиме на реални проекти за реални клиенти, под менторство на докажани и искусни инструктори.

Закажи средба со нашиот student admission team за повеќе насоки и детали за програмата!

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.