Ти треба заедница, не вмрежување

Често се збори за важноста на networking-от. Односно воспоставување контакти со луѓе и размена на бизнис картички со надеж за идна соработка. Кај мене, “networking-от често резултира со екстра бизнис картички кои зафаќаат само место во паричник.”

За разлика од networking, заедница е чувство на подлабоко поврзување со други, како резултат на споделување на заеднички ставови, интереси и цели. Јадрото на една заедница се луѓето. Колку луѓето посилно се идентификуваат со заедницата, толку таа е посилна.

Предности од вклучување во coworking заедница

Стимул за подобрување. Како што гласи поговорката “You are the average of the five people you spend most time with”. Доколку трошиш долго време заедницата ќе ги замени 5-те луѓе со кој најмногу го трошиш времето. Coworker-ите известуваат дека работењето во заедница на професионалци им помага да развијат дисциплина која ги мотивира.

Споделување знаење. Ниеден човек не може да ги има сите одговори. На коворкинг се појавуваат различни профили на луѓе со различни експертизи што дава можност за пристап до подобри информации (дури и од Google :))

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ко-основачот на Start Up Weekend Franck Nouyrigat дава совети на Funky Coworking Friday

Социјализација. За разлика од работата во голема компанија, соло претприемачите и фриленсерите делуваат индивидуално и често работат од дома. Дури и најсрамежливиот и интровертен програмер му треба простор кадешто може да се поврзе и да се дружи.

Соработка. Во coworking просторот лежи можноста за соработка меѓу самите coworker-и. Доколку на некој му треба помош за дизајн на лого, ваква работа може да се понуди до некој фриленс дизајнер во самиот простор. Заради вакви можности многубројни Fortune 500 компании во САД се вклучуваат во coworking простори заради можноста за соработка со луѓето од заедницата.

DSC_0866 (1)

Со Funky Coworking сакаме да ја промовираме coworking културата кај нас. Покрај тоа, Funky Coworking е иницијатива за градење на заедница на креатори, на луѓе кои креираат и ја ценат нивната работа.


превземено од www.medium.com/@funkycoworking

Related Stories For You

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.