Студентите на почетокот на нивната кариера носат ентузијазам и свежа перспектива

Партнерството за вработување на Brainster е двостран процес преку кој компаниите добиваат талентирани студенти, внимателно одбрани, кои се во согласност со културата и потребите на нивната компанија, а студентите веднаш по завршувањето или во текот на Академијата добиваат шанса за практикантство или вработување.

Процесот на склучување на партнерство е олеснет преку новата платформа за ко-иновации и вработување со цел овозможување на брз и едноставен начин на аплицирање за заинтресираните компании.

Во оваа блог објава, ви го претставуваме нашиот Hiring партнер – ATIS. 

ATIS е софтверска компанија, специјализирана за развој на софтвер за клиенти од Западна Европа, која воедно и имплементира сопствени решенија, следејќи ги најновите трендови и технологии. Ова е компанија каде 40% од вработените се студенти кои завршиле Академија во Brainster и место кое се одликува со позитивни вредности и култура, како и грижа за своите вработени на начин што им овозможува личен и професионален развој. 

 

Во продолжение, си поразговаравме со Катерина Ѓурчиновска за Hiring партнерството со Brainster 

 

Здраво Катерина, кажи ни нешто повеќе за тебе, која е твојата позадина и каква ти е работната позиција во моментов?   

Се перцепирам како совесна и лојална индивидуа со ведар дух која сака да ги тестира своите граници, но истовремено колку трпелива приватно, толку нетрпелива на професионално поле, од причина да не ми се одложуваат и комплицираат обврските. Се обидувам да не судам и да апсорбирам секогаш конструктивна критика. Иако сум дипломиран дефендолог, мојата позадина и искуство е генерално во областа на администрацијата, што и во моментов е мојата работна позиција дополнително и HR. Со неколку збора – клучна улога во меѓусебното функционирање на целиот тим.

 

Кои се ATIS, каква е културата на оваа компанија и кое ви е полето на работа? 

ATIS е софтверска компанија со околу 110 вработени со претставништво во Албанија, Косово и Македонија, којашто за скоро време планира проширување на уште неколку нови локации.  ATIS е специјализирана за развој на софтвер за клиенти од Западна Европа и имплементира сопствени решенија следејќи ги најновите трендови и технологии. ATIS е дефинитивно компанија која има вредности и позитивна култура, компанија која се грижи за своите вработени, компанија со транспарентни и искрени лидери коишто го вреднуваат и почитуваат вашето мислење, и секако компанија која се труди да обезбеди позитивни и забавни активности за личен и професионален развој за своите вработени.

 

 

Како изгледа еден ден на работа во ваква голема компанија?

Па, иако администрацијата делува некогаш монотона, во овој сектор е доста енергично и мотивирано 😊, барем за мене. ATIS функционира како еден ентитет со различни локации, но сепак обврските се поделени во административниот дел, а моја обврска е конкретно – Скопје тимот. Секако, како расте тимот се зголемуваат и обврските и всушност тоа допринесува за динамичност покрај тековните обврски. Напоредно со обврските денот поминува со заедничка пауза за кафе – муабет, вечната дилема – што ќе јадеме, ајде по благо, фудбалче обавезно и така… убава енергија.

 

Каков е профилот на луѓето коишто сакате да работат во вашата компанија? Кои се нивните интереси и вештини? 

Луѓе коишто се фокусирани на резултат, посветени на квалитет, со уникатни вештини за создавање и градење решенија и секако позитивен став и енергија која е потребна за поубаво меѓусебно функционирање во поголемиот дел од денот. Интереси?… Интерес и желба за успех и прогрес.

 

 

Кое е вашето мислење за вработување на студенти или пак кадри кои се на почетокот на нивната кариера? 

Студенти или кадри кои се на почетокот на нивната кариера честопати носат ентузијазам, мотивација и свежа перспектива. Нивната желба за учење и надеж да ја докажат својата вредност, дава можност за компанијата да открие нови таленти во кои вреди да се вложи. Сите сме биле на почеток и некој ни дал можност и шанса.

 

Како сте задоволни од соработката со Brainster и дали ваков тип на соработка би препорачале на други компании? 

Искрено сме презадоволни, првенствено од вашиот пристап и секако од она што го работите и вложувате во вашите студентите. Мислам дека сѐ ова е повеќе и од доволна причина за да препорачаме соработка на другите компании кои сакаат да дојдат до таленти со ваша поддршкa.

 

 

Feedback за кандидатите кои ги препорачавме и кои започнаа да работат кај вас?

Дефинитивно талентирани кандидати кои постигнаа видливи резултати и голем напредок. Со оглед на тоа дека 40% од вработените во ATIS се студенти кои завршиле во Brainster, потврдува дека вашите Академии даваат одлична подлога за нивното усовршување.

 

Какви можности за раст и за учење нуди вашата компанија? 

Обемна-квалитетна обука и работа во тимови со искусни програмери, посветено време на учење и развој на нови технологии / трендови и возбудливи иновативни проекти во рамките на многу динамично окружување.

 

И за крај, која е пораката којашто сакате да ја дадете на сите оние кои се заинтересирани за работа во овој сектор? 

Факт е дека технолошката индустрија се развива со сѐ побрзо темпо и тоа придонесува и доведува до промени во побарувањата за работни места, но сепак сметам како и во секоја професија така и во оваа, едноставно е потребно љубов, упорност и да се замислите себеси како ученик на долг рок.

 

 

Ако сѐ уште се прашувате зошто да станете hiring партнер на Brainster, посетете ја co-innovation & hiring платформата и уверете се сами.

Биди дел од иднината и соработувај со Brainster преку платформата за иновација.

Имаш потреба од талентиран кадар за твојата компанија? Вработи студент преку нашата платформа 

Related Stories For You

Коинвестираме во твојата иднина

Аплицирај за твојот ваучер

10 Компании. 100 Студенти. 1000€ Ваучер.