Во денешниот дигитализиран свет, мобилните уреди се составен дел од нашиот секојдневен живот. Ги користиме за да останеме поврзани, да пристапиме до информациите, да работиме и да водиме бизниси. Како резултат на тоа, начинот на кој дизајнираме за мобилни уреди е од огромно значење.

Корисничкото искуство на секој мобилен уред мора да биде интуитивно, беспрекорно и ефикасно. За ова да биде изводливо, мора да се земат предвид уникатните ограничувања и можности на малиот екран.

 

  • Mobile-First UX дизајн

Дизајнирањето за мобилни уреди бара пристап каде што на прво место е смартфонот. Ова значи најпрвин дизајнирање за најмалата големина на екран, а потоа адаптација за останатите видови екрани. Овој пристап осигурува дека основното искуство е оптимизирано за мобилниот уред и дека дизајнот работи добро и на поголеми екрани. Мобилните екрани се многу помали од десктоп екраните, така што дизајнерите мора да внимаваат како го користат просторот. Тие, исто така, мора да ја земат предвид зоната на палецот, што е област на екранот до која лесно може да достигне палецот додека го држите уредот. Дизајнирањето за зоната на палецот гарантира дека најважните елементи на дизајнот се лесно достапни за корисникот.

 

  • Екран на допир

Друга важна работа која треба да се земе предвид се гестовите на допир. Мобилните уреди обично се ракуваат со гестови на допир, како што се допирање, лизгање и штипкање за зумирање. Дизајнерите мора да се погрижат овие гестови да бидат интуитивни и лесни за употреба. Тие исто така мора да размислат како корисникот ќе се движи низ дизајнот и како ќе пристапува до различни елементи од дизајнот. Навигацијата на мобилни уреди може да биде предизвикувачка поради ограничениот простор, па дизајнерите треба да бидат креативни во начинот на кој ги користат копчињата, менијата и другите елементи на интерфејсот. Добар пристап е да се користи „хамбургер мени“, односно копче кое кога ќе се притисне отвора мени со дополнителни опции.

 

  • Контекст

Дизајнерите, исто така, мора да го земат предвид контекстот на употреба кога дизајнираат за мобилни уреди. Мобилните уреди често се користат во движење, така што дизајнот мора да биде ефикасен и лесен за употреба во различни контексти. Исто така, мора да се земат предвид потребите и целите на корисникот во дадениот контекст. На пример, ако дизајнирате апликација за навигација, треба да размислите како корисникот ќе комуницира со апликацијата додека вози. Ако дизајнирате апликација за купување, треба да размислите како корисникот ќе комуницира со апликацијата додека е во продавница. Тука влегуваат во игра истражувањето на корисниците и тестирањето на корисниците. Тие можат да помогнат да се идентификуваат потребите, целите и кои се болните точки на корисниците и да се осигураш дека дизајнот одговара на нив.

 

  • Перформанси

Друг важен аспект на дизајнот за мобилни телефони се перформансите. Мобилните уреди имаат ограничени ресурси во споредба со десктоп компјутерите, така што дизајнерите треба да внимаваат како ги користат. Тоа вклучува оптимизирање на слики, видеа и други средства за мобилни уреди и користење на лесни и брзовчитувачки технологии како AMP (Accelerated Mobile Pages). Ова ќе помогне да се осигурате дека корисничкото искуство е брзо и непречено, дури и на уреди од пониска класа.

 

  • Читливост

Една од најважните работи што треба да се земе предвид при дизајнирање за мобилни уреди е читливоста. Поради малата големина на екранот, дизајнерите треба да внимаваат како се прикажува текстот. Тука се мисли на големината на фонтот, растојанието помеѓу линиите и контрастот. Дизајнерите треба да имаат за цел да користат поголеми големини на фонтови за да го направат текстот почитлив, а исто така треба да се стремат да користат доста бел простор за да го направат текстот почитлив. Тие исто така треба да имаат за цел да користат висок контраст помеѓу текстот и позадината, што ќе го направи текстот полесен за читање.

 

  • Лични уреди

Конечно, дизајнерите треба да имаат на ум дека мобилните уреди се лични уреди. Тие често се користат во приватни и интимни услови, па дизајнерите мора да внимаваат како ги користат личните информации. Ова вклучува користење безбедна и шифрирана комуникација и избегнување на собирање или складирање на лични информации освен ако тоа не е апсолутно потребно.

 

Доколку сакаш да си дел од UX/UI дизајн заедницата и заедно со нас да градиш нови успешни приказни во 2023 година, дознај повеќе за Академијата тука.

На Академијата за UX/UI дизајн учиме преку работа на реални проекти за реални клиенти, под менторство на докажани и искусни инструктори.

Интересот е преголем и бројот на места – ограничен, затоа резервирај го твоето навреме!