Sphise на Brainster Job Fair: „бараме луѓе кои сакаат да се соочуваат со предизвици“

Едита Мела е алумни студентка на Академијата за проект и продукт менаџмент на Бреинстер. Денес, со неа разговараме како основачка и извршна директорка на Sphise.

Sphise, глобален технолошки партнер специјализиран за решенија за аутсорсинг, ќе биде дел од мрежата на компании коишто ќе учествуваат на ИТ саемот за вработување, организиран од Бреинстер.

Sphise работи на персонализирано усогласување со деловните цели на компаниите, помагајќи во пронаоѓањето на идеалниот и релевантен глобален талент. Фокусот е намалување на оперативните трошоци нудејќи експертиза во безбедност на податоци, рентабилност, скалабилност и усогласеност со човечките ресурси. Компанијата преку беспрекорен процес на проверка и со база од глобална работна сила обезбедува вработување на кандидати за соодветно користење на нивните експертизи.

Здраво Едита, ти благодариме за учеството на овој блог! Можеш ли да ни кажеш малку повеќе за твојата улога во компанијата и како изгледа еден типичен работен ден?

Здраво, ви благодарам што ме поканивте на вашиот блог! Како основач и извршен директор на Sphise, мојата улога вклучува мешавина од надгледување на нашата стратешка насока и обезбедување дека испорачуваме извонредни решенија за аутсорсинг на нашите клиенти. 

Типичен ден за мене започнува со кафе – се разбира! Потоа се уверувам дека работите се одвиваат непречено. Надгледувам повеќе од 15 луѓе, така што морам да се осигурам дека ги задоволуваме потребите на нашите клиенти без да ја загрозиме благосостојбата на нашите вработени. Во текот на денот ги прегледувам клучните перформансни метрики и се среќавам со нашиот лидерски тим за да разговараме за тековни проекти и можности за раст. Исто така, се ангажирам со клиенти за да ги разберам нивните еволуирачки потреби и соработувам со нашите тимови за да ги иновираме и подобриме нашите услуги. Тоа значи поминување многу време пред компјутер и онлајн состаноци. Работата на далечина нè научи дека можете да бидете продуктивни и да имате слободно лично време. Мојата цел е да ја водам нашата мисија за ефикасно поврзување на бизнисите со врвен глобален талент!

Што е уникатно за вашата компанија што ја издвојува од другите во индустријата?

Она што го издвојува Sphise е нашата посветеност на вистински персонализиран пристап. Одвојуваме време за да ги разбереме уникатните потреби и цели на секој клиент, осигурувајќи дека ќе ги усогласиме со совршениот глобален талент. Нашиот процес не е само за пополнување позиции, туки и за за градење партнерства. Се фокусираме на обезбедување беспрекорен процес на вработување и интеграција, секогаш приоритизирајќи ја безбедноста на податоците и усогласеноста. Нашите клиенти го ценат тоа што им помагаме да заштедат трошоци додека ефективно го зголемуваат својот бизнис.

Горди сме на нашата приспособливост, одговорност и посветеност на испорака на врвна услуга која изгледа како да е создадена само за нив. Без да се спомене, здравата и позитивна корпоративна култура е врвен приоритет за нас. Sphise е изграден на вредности на креативност, соработка и меѓусебна почит!

Честитки! Вашата компанија е една од 50-те компании поканети да учествуваат на Саемот за вработување на Бреинстер. Што ве мотивираше да присуствувате на овој настан?

Ви благодариме! Возбудени сме што сме поканети на Brainster Job Fair. Во Sphise, секогаш сме во потрага по врвен талент кој ќе ни помогне да испорачаме извонредни решенија за аутсорсинг на нашите клиенти. Овој настан е фантастична можност да се поврземе со вешти индивидуи кои се подготвени да направат разлика. Лично, како некој што ја завршил Академијата за проект и продукт менаџмент на Brainster, го разбирам високиот калибар на професионалци што овој едукативен центар ги произведува. Присуството на овој саем се совпаѓа со нашата посветеност да ангажираме најдобри таленти за да поттикнеме иновации и раст во технолошката индустрија.


Коинвестираме во твојата иднина! Заедно со партнер-компаниите доделуваме 100 ваучери од 1000 евра. Не чекај и аплицирај за твојот!


Според вас, какво влијание имаат ваков тип на настани врз ИТ индустријата/екосистемот?

Настаните како Brainster Job Fair се менувачи на играта за технолошката индустрија. Тие создаваат живописна средина каде што компаниите и талентите можат да се поврзат на лично ниво. Овие собири вдишуваат живот во технолошкиот екосистем, поттикнувајќи иновации и раст. Тие исто така обезбедуваат платформа за младите да ги покажат своите вештини, a компаниите да откријат свеж, разновиден талент. За нас во Sphise, возбудлива e можностa да се сретнеме со страствени студенти кои можат да придонесат за нашата мисија и да ја водат индустријата напред.

Можете ли да го опишете идеалниот кандидат кој се надевате дека ќе го сретнете на саемот за вработување?

Идеалниот кандидат што се надеваме дека ќе го сретнеме на саемот за вработување е некој што не е само технички вешт, туку и навистина возбуден за тоа што го работи. Бараме луѓе кои сакаат да се соочуваат со предизвици, размислуваат креативно и уживаат во работата како дел од тим. Некој кој е приспособлив, добро комуницира и секогаш желен да учи и да расте. Во Sphise, ги цениме оние кои носат свежи идеи и се ентузијасти во својата работа. Кандидати кои се подготвени да направат вистинско влијание со нас.

Каков совет би им дале на студентите кои се заинтересирани да аплицираат за позиции во вашата компанија на саемот за вработување? Некој совет за добар впечаток и самопрезентација?

За студентите заинтересирани да аплицираат во Sphise, мојот совет е да дојдат подготвени и да бидат искрени. Истражете ја нашата компанија за да ги разберете нашите вредности и што правиме. Истакнете ги вашите релевантни вештини и искуства. Но, покажете го и вашиот ентузијазам за улогата и индустријата. Направете силен прв впечаток со тоа што ќе бидете самоуверени, пријателски расположени и професионални. Споделете ја вашата страст за учење и решавање проблеми, и бидете подготвени да разговарате како можете да придонесете за нашиот тим. Автентичноста и позитивниот став можат да направат голема разлика!


Настанот е организиран од Brainster во рамки на Активноста на УСАИД за млади кои активно создаваат можности, имплементирана од организацијата Унапредување на економиите за посилни заедници, во партнерство со Младински образовен форум (МОФ) и Центарот за претприемачи и развој на менаџери (CEED Hub) Скопје. Мислењата изразени на оваа веб страница им припаѓаат на авторите/„Brainster“ и не ги изразуваат ставовите на УСАИД или на Владата на Соединетите Американски Држави (САД).