Со мисија да им овозможи на своите студенти да ги совладаат најбараните вештини во професиите од новата ера, Brainster ги воведе teaching партнерствата, како иновација во едукацијата. Во соработка со компаниите, на студентите им нуди можност да го надградат своето знаење со предавања  од најрелевантните експерти од индустријата. Заедно со работата на реални проекти, овој пристап им дава поголема предност на студентите на пазарот на трудот. 

Новиот курс „Напредна 2Д анимација за UX/UI“, кој студентите од Академијата за графички дизајн на Brainster ќе можат да го проследат наскоро, навлегува во напредните техники и принципи на анимација специјално прилагодени за корисничкото искуство и дизајнот на корисничкиот интерфејс. Студентите ќе научат како да креираат привлечни и интуитивни анимации, кои ја подобруваат употребливоста и интерактивноста на дигиталните производи. 

Курсот „Напредна 2D анимација за UX/UI“ ќе го предава нашиот нов teaching partner од индустријата – MotionAlly Studio. Разговаравме со Бојан Митевски, кој е UX/UI & motion графички дизајнер и основач и CEO на MotionAlly Studio и Филип Петрески, кој е UI motion аниматор, а е на позицијата креативен директор во оваа компанија. Тие ќе им ги пренесат своите практични знаења на студентите. 

 

 

Бојан Митевски и Филип Петрески од MotionAlly Studio
 

Вашата компанија MotionAlly Studio е наш нов teaching партнер од индустријата. Зошто решивте да соработувате со Brainster?

Бојан: Како поранешен студент на Brainster, би сакал да им овозможам на студентите шанса од прва рака да ги просведочат реалните активности и динамиката во студиото. Ова може да биде неверојатно корисно. Овој пристап,  не само што го збогатува нивното образовно искуство, нудејќи практична перспектива за индустријата, туку помага и во премостување на јазот помеѓу теоретското знаење и практичната примена, поттикнувајќи подлабоко разбирање на професионалните работни процеси и креативните процеси.

Филип: Сакам да обезбедам можности за мојата заедница и да ги покажам различните кариерни патеки на располагање. Имам за цел да понудам увид во областа на анимацијата на корисничкиот интерфејс, охрабрувајќи ги студентите да донесуваат информирани одлуки за нивните идни кариерни патеки.

 

Што ќе научат студентите на овој курс?

Бојан: На овој курс учесниците ќе го научат процесот на концептуализација и анимирање на логоа, заедно со креирање на елементи на корисничкиот интерфејс (UI). Тие ќе стекнат практични вештини за примена на овие анимации на сценарија од реалниот свет или проекти на клиентите, разбирајќи како да се испорача додадена вредност.

Филип: Ќе научат како да ги анимираат основните елементи на интерфејсот и да креираат главна анимација што го прави целото корисничко искуство попријатно и попривлечно. Преку практична работа и насоки, студентите ќе се стекнат со практични вештини за анимирање на кориснички интерфејс.

 

Филип Петрески
 

Кои се вашите очекувања за крајните резултати од ова предавање?

Бојан: Оживување на идеите преку анимација, подготовка на студентите да ги задоволат барањата на индустријата со иновативни и динамични анимирани решенија.

Филип: Се надевам дека на крај, ќе ги насочиме студентите како да ја подигнат на повисоко ниво својата дизајнерска работа со инкорпорирање на динамични анимации, овозможувајќи им да создадат попривлечни дигитални искуства.

 

Зошто 2Д анимацијата е важна за дизајнот на UX/UI?

Бојан: 2Д анимацијата е моќна алатка во дизајнот на интерфејсот. Кога се користи ефективно, може значително да го подобри корисничкото искуство, да ја подобри употребливоста. Исто така може да го зголеми ангажманот на корисниците, да комуницира со личноста на брендот, да ја олесни интеракцијата, да поддржува раскажување приказни и да ги разликува производите на пазарот.

Филип: Таа е од клучно значење за дизајнот на UX/UI бидејќи додава длабочина, контекст и интерактивност на корисничкото искуство. Помага да се пренесат информации, да се водат корисниците и да се создадат непречени транзиции, што на крајот ја подобрува употребливоста и ангажираноста.

 

Бојан Митевски е алумни на Академијата за графички дизајн.
 

Бојан, како твојата образовна позадина, која вклучува и едукација на Академијата за графички дизајн на Brainster, влијаеше при креирање на компанијата MotionAlly Studio?

Бојан: Како алумни на Brainster, моето образовно патување длабоко влијаеше на визијата и пристапот на MotionAlly Studio со вградување на начин на размислување за иновација и креативност. Оваа позадина ја поттикнува нашата посветеност да ги дестилираме сложените B2B SaaS концепти во ангажирани, разбирливи анимации, искористување на дизајнерското размислување и методологиите насочени кон корисникот за подобрување на разбирањето и ангажираноста.

 

Како еволуираше визијата за MotionAlly Studio, за подобро да им служи на B2B стартапите?

Бојан: Инспирацијата за основање на MotionAlly Studio дојде од препознавањето на празнината во ефективно комуницирање на сложените B2B концепти. Нашата визија еволуираше не само да го премости овој јаз преку ангажирани анимации, туку и да стане стратешки партнер за стартапите на SaaS, подобрувајќи го нивното раскажување приказни и помагајќи им да се поврзат подлабоко со својата публика.

 

 

Kако MotionAlly Studio ефикасно ги приспособува своите услуги за да ги задоволи уникатните потреби на B2B стартапите?

Бојан: Спојуваме нарачан, клиент-центричен пристап со нашата креативна моќ за да ги трансформираме сложените SaaS идеи во ангажирани 2Д анимации. Започнувајќи со длабоко нурнување во уникатните предизвици на секој клиент, ние создаваме приспособени решенија, од пишување сценарија до анимација. Овој прецизен процес, нагласувајќи ги сценариото, приказната, илустрациите и приспособувањето на анимацијата, е доказ дека нашата работа не само што се усогласува со целите на клиентите, туку и резонира со нивната целна публика, поедноставувајќи ги сложените концепти со јасност и влијание.

 

MotionAlly Studio дава не само решенија, туку и искуства. Кои беа клучните фактори кои придонесоа за нејзиниот успех?

Бојан: Извонреден проект беше за Scholarcy, чиј производ се грижи за широка публика од студенти до кандидати за докторат. Нашите анимации одиграа клучна улога во демистифицирањето на нивната комплексна понуда SaaS, јасно пренесувајќи ги нејзините способности на корисниците. Клучот за успехот беше нашата способност да ги дестилираме и визуелизираме сложените карактеристики на производот, подобрувајќи го разбирањето на корисниците и разликувајќи го стипендијата на пазарот.

 

Сите групи за март на новата Brainster+ Академија за Графички Дизајн се ПОПОЛНЕТИ, а веќе запишуваме за групите во мај – провери за слободни места додека не се пополниле.

Доколку сакаш да слушнеш професионалци како направиле кариера од креативност, дојди на нашиот отворен настан „Од креативност до кариера“, на 26ти март од 19:00 во Лабораториум.
Види повеќе за настанот тука.