Ова е гостински текст напишан од Ненад Јовиќ кој е дел од Академијата за маркетинг.

Кога станува збор за дигитален маркетинг добра вест е тоа што скоро се може да биде измерено. Можеме да собираме податоци од секаков вид на извори. Такви се Google Analytics и одредени софтвери за автоматизација на податоците. Но, сите податоци на светот ни се бескорисни ако не одговараат на нашите цели.

 Што претставуваат Маркетинг KPI’s?

Во најпроста смисла на зборот, KPI е кратенка за “ Клучен Индикатор на Перформанси”. Гледано од преспектива на маркетингот, KPI  претставуваат вредности кои може да бидат измерени. Маркетинг тимот ги користи како начин за мерење и следење на ефективноста на маркетинг кампањите низ сите маркетинг канали. Ако сакаме да измериме ефикасност на продажби можеме да поделиме вкупни продажби со вкупни лидови. Со следењето на вистинските лидови можеме да донесеме попаметни маркетинг одлуки.

Има многу KPI’s кои еден маркетер може да ги мери, но постојат неколку кои се издвојуваат.

1. Повраток на дигитална маркетинг инвестиција – ROI

Дали ова што го правам воопшто функционира? Неуспехот да се измери оваа метрика е причина за распаѓање на цели маркетинг оддели и отпуштање на клучни маркетери. Покажува дали кампањата во која имаме инвестирано ги враќа инвестираните пари, и заработува повеќе пари отколку што се инвестирале.

2. Степен на веб конверзија – Website Conversion Rate

Нашата веб страна може да биде многу добар ресурс за привлекување на нови потрошувачи и може да ни помогне да ги пренесеме подолу низ инката на продажба. Веб конверзијата претставува број на луѓе кои имаат извршено посакувана акција на нашата веб страна. Ова можеме да го измериме преку бројот на пополнети формулари, телефонски повици преку веб страната или е-маил.

3. Трошок по лид – Cost per lead

Голем број на лидови само по себе не ни кажува ништо и не мора да значи дека сме постигнале успех. CPL или трошокот по лид – од извор, е одлична метрика за мерење на трошовите кои ги имаме направено за да добиеме лид, и да го одржуваме тој трошок колку е можно помал со цел да имаме поголема маржа на профит.

4. Приход по лид – Revenue per Lead 

На другата страна од работите, освен тоа што треба да мериме колкав ни е трошокот по лид, треба да мериме и колкав приход секој лид ни носи. Ова е добра метрика за мерење бидејќи ни овозможува да предвидиме идни продажби врз основа на очекувани посетители на веб страната или степен на конверзија. Најкорисниот бенефит од оваа метрика е тоа што можеме да видиме од кои извори ги добиваме лидовите кои ни носат најголеми приходи, за да реинвестираме во тие канали.

5. Процент на продажби како последица на дигитализацијата

Иако оваа метрика ретко се среќава, зголемувањето на процентот на продажби како степен на дигитализацијата  може да е токму причината која ќе ги оправда маркетинг инвестирањата, и најверојатно ќе ни донесе повеќе ресурси во департманот во иднина. 

 

marketing agencija makedonija

 

 

 

Овој текст е објавен во категоријата Маркетинг и ги содржи следните клучни зборови: Brainster. brainster kariera, kariera. kursevi, вработување, кариера, компанија, нова кариера, платформа, програмирање, работа, стартап, технологија, kurs za microsoft excel, kurs za illustrator. kurs za photoshop. kurs za pr, kurs za onlajn marketing, obuka. akademija za marketing, obuka za internet marketing skopje. obuka za facebook, обука за маркетинг. kurs za google ads, курс за google ads, обука за google adwords, digitalen marketing skopje, makedonija. akademija za marketing, академија за маркетинг. akademija